Companii

Israelienii de la Elbit Systems au castigat noi contracte de 25 mil. dolari

04.07.2005, 21:00 165

Compania israeliana Elbit Systems a castigat in cooperare cu producatorul roman de aparate de zbor IAR Brasov doua noi contracte cu o valoare de 25 de milioane de dolari, destinate modernizarii unor elicoptere pentru aviatia si marina romana, afirma reprezentantii companiei Elbit.

Elbit este unul dintre furnizorii cei mai importanti de echipamente pentru industria aeronautica din Romania, deruland contracte si cu alte companii romanesti de profil precum Intreprinderea de Avioane Craiova sau Aerostar Bacau.

Nevoia modernizarii dotarilor de care dispun fortele armate romane pentru atingerea standardelor NATO este vazuta ca o afacere potentiala de sute de milioane de dolari de catre marii furnizori de echipamente militare pe plan global.

Concernele britanice BAE Systems si Rolls Royce sau americanii de la Lockheed Martin tatoneaza terenul pentru a incheia contracte de valoare mare cu autoritatile romane in acest sens.

Lockheed Martin a anuntat ca intentioneaza ca pana la finele acestui an sa deschida in parteneriat cu o companie locala o fabrica de radare in Romania, in urma unei investitii situate in jurul a 100 milioane de dolari.

Potrivit acordului incheiat de Elbit cu partenerii romani, compania israeliana va furniza partii romane echipamente electronice si sisteme pentru zborurile de noapte, aceste masuri fiind destinate alinierii flotei romanesti la standardele impuse de NATO.

Elbit Systems si IAR Brasov au mai decis sa furnizeze programe similare si pentru alti clienti, a anuntat compania israeliana.

"Programul desfasurat in Romania este important intrucat aparatele de zbor trebuie aduse la standardele NATO. Acest lucru deschide o piata cu un potential enorm. Elbit Systems si IAR Brasov au o relatie de cooperare indelungata, iar aceste noi contracte reprezinta un moment important", a declarat presedintele grupului israelian, Joseph Ackerman.

Elbit Systems a colaborat in ultimii zece ani cu unele fabrici de elicoptere si avioane din Romania pentru modernizarea unor elicoptere, avioane si tancuri.

Compania israeliana a infiintat, in Romania, in ultimii ani, cinci firme mixte: AE Electronics - o firma mixta, infiintata la Bacau impreuna cu Aerostar, care produce echipamente electronice pentru industria aeronautica, SOREL - produce software si este implicata in mai multe programe multinationale, Simul Tec - produce sisteme de antrenament si simulatoare pentru antrenarea pilotilor, World Machinery Works si Elmet International - care produc piese pentru diverse industrii.

La nivel global, Elbit Systems a raportat un profit net de 53 milioane de dolari la venituri de 940 milioane de dolari, conform bilantului pe 2004.

Actiunile companiei sunt listate pe bursele din Israel si Statele Unite ale Americii.

Compania israeliana, fondata in 1966, are un portofoliu format din activitati care acopera de la domeniul tehnologic pana la vehicule militare, sisteme complexe de securitate sau cele destinate industriei militare si aeronautice. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels