Companii

Jucătorii din industria lemnului rulează afaceri anuale de 1 mld. euro

Jucătorii din industria lemnului rulează afaceri anuale de 1 mld. euro

Autor: Ioana David

06.09.2011, 17:19 839

Cei mai mari zece jucători din industria de prelucrare a lemnului au înregistrat anul trecut afaceri de aproape 1 mld. Euro, potrivit unei analize ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe. ZF a încercat să realizeze pentru prima dată topul celor mai mari 10 jucători pe această piaţă, în condiţiile în care până acum cele mai vizibile afacere erau cele austriece: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger.

Holzindustrie Schweighofer, afacere controlată de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a devenit anul trecut cel mai mare jucător din industria lemnului, depăşind Romsilva, care administrează pădurile deţinute de stat şi care până anul trecut avea supremaţia pe această piaţă.

Regele lemnului a trecut pragul de 300 mil. euro, iar anul 2010 a fost extrem de bun pentru antreprenorul austriac, acesta reuşind să aibă un plus de 100 mil. euro al businessului, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

"Creşterea cifrei de afaceri şi a profitului se datorează îmbunătăţirii condiţiilor de afaceri pe pieţele unde desfacem produsele noastre, de la piaţa internă la majoritatea pieţelor de export. Cererea pentru produsele Egger a crescut ceea ce ne-a permis să mărim producţia. În acelaşi timp, am reuşit să optimizăm costurile logistice", a spus Mihai Şandru, director comercial al Egger România.

Fabrica de la Rădăuţi a Egger a devenit operaţională în ianuarie 2008 după investiţii de 210 mil. euro. Grupul austriac a continuat investiţiile în 2010 în fabrica din nordul ţării, cheltuind peste 17 milioane de euro pentru echipamente tehnologice şi pentru o clădire de birouri pentru angajaţi.

În industria lemnului, mai există şi afaceri ale tucilor (Prolemn) dar şi ale spaniolilor (Losan) sau polonezilor (Barlinek). De o dimensiune mai mică o altă firmă austriacă este prezentă în România pe această piaţă: Holver (din Braşov).

Cele mai mari trei firme austriece au afaceri de peste 100 mil. Euro pe piaţa locală, iar Egger a fost ultima dintre firme care depăşit acest prag

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO