Companii

Kraft transfera unui furnizor productia Smash si Chokotoff

31.05.2009, 15:20 721

Compania americana Kraft Foods, care a anuntat la finele lui 2008 ca inchide fabrica din Romania cu 440 de angajati, va transfera o parte din facilitatile de productie la un furnizor al sau de servicii de mentenanta, firma Rap Confectionery din Brasov.

Compania, care face parte din grupul Rap, detinut de Radu Popeia, urmeaza sa produca pentru Kraft batoane de ciocolata Smash si bomboane Chokotoff, potrivit reprezentantilor Kraft Foods. Compania nu a comunicat care este valoarea vanzarilor celor doua marci si nici volumul productiei.
 
Un furnizor de servicii care devine producator
Noul parteneriat cu Kraft marcheaza intrarea pe productie a grupului de firme Rap din Brasov, specializat pe furnizarea de echipamente industriale si servicii de proiectare si mentenanta a unor linii de fabricatie a alimentelor. Printre proiectele pe care grupul detinut de Popeia le are in derulare in acest moment se numara constructia unei unitati de procesare a cartofilor pentru Intersnack, in orasul Brasov. Cea mai mare companie din grup, Raptronic, a raportat in 2007 o cifra de afaceri de 9 mil. lei (2,7 mil. euro), cu 74 de angajati, si un profit net de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro), conform datelor de la Ministerul de Finante.
Kraft Foods va transfera la Rap Confectionery si o parte din angajatii fabricii pe care o va inchide in acest an, insa reprezentantii companiei nu au precizat numarul acestor persoane. Majoritatea liniilor de productie ale Kraft din locatia de la Brasov, printre care cele pentru tabletele de ciocolata Poiana, vor fi transferate in fabrica detinuta de Kraft Foods in Bulgaria.
 
La al treilea partener local pentru productie
Tabletele de ciocolata si cafeaua aduc in prezent cele mai mari vanzari companiei Kraft Foods Romania, care anul trecut a realizat o cifra de afaceri estimata la peste 160 mil. euro. Kraft are in acest moment doua parteneriate cu producatori locali.
Pentru procesarea cafelei Nova Brasilia, acesta colaboreaza de mai multi ani cu Supreme Group, detinut de fratii Jihad si Johnny Jabra. Anul trecut, Kraft Foods Romania a intrat pe segmentul prajiturilor ambalate printr-un parteneriat cu compania Pan Group din Craiova, controlata de Ion Busuioc.
Kraft este cea mai mare companie activa pe piata locala a ciocolatei, cu branduri precum Milka, Poiana sau Toblerone. Compania americana a intrat in Romania in anul 1994, prin preluarea fabricii de stat Poiana Produse Zaharoase din Brasov.
Anul trecut, reprezentantii companiei au precizat ca decizia de inchidere a fabricii Poiana a fost legata de faptul ca unitatea nu poate fi extinsa in locatia actuala din centrul Brasovului. In plus, mai multe cladiri ale fabricii fac parte din patrimoniul statului.
Pe segmentul ciocolatei, cel mai mare competitor al Kraft este grupul englez Cadbury, care a intrat in Romania in urma cu aproximativ doi ani prin achizitia Kandia-Excelent.
Anul trecut, Kraft a integrat in portofoliul local si divizia de biscuiti dulci Lu, preluata in 2007 de la compania Danone printr-o tranzactie realizata la nivel international.
 
Istoricul Kraft la Brasov
 
  • Kraft a cumparat de la stat fabrica Poiana in 1994
  • in 2007 vinde Sugus si Silvana catre Kandia-Excelent, pentru 10 milioane de euro
  • in decembrie 2008 anunta inchiderea fabricii Poiana si disponibilizarea a 440 de angajati pana in 2010
  • autoritatile locale au propus companiei cautarea unei noi locatii in Brasov, insa Kraft refuza aceasta varianta
  • in martie 2009, Kraft decide sa ofere angajatilor disponibilizati minim 11 salarii compensatorii, la finalul unor discutii tensionate cu sindicatul fabricii
  • in mai 2009, compania decide sa transfere o parte din liniile de productie locala la Rap Confectionery
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO