Companii

Lafarge amana finalizarea unei investitii de 90 mil. euro cu un an

Lafarge amana finalizarea unei investitii de 90 mil. euro cu un an
27.09.2009, 16:57 30

Lafarge sustine ca strategia pe piata locala ramane neschimbata,in ciuda crizei, si considera ca Romania are inca un potential decrestere pe termen lung. Francezii au prelungit insa programul deinvestitii de 90 mil. euro in majorarea capacitatilor de productiepana in 2011, in loc de 2010 cum era stabilit initial.

"Termenele unora dintre investitiile noastre au fost ajustatepentru a se incadra cel mai bine in evolutia pietei", a declaratPhillipe Questiaux, CEO al Lafarge Ciment, companie care a realizatanul trecut o cifra de afaceri de 370 mil. euro si o marja neta deprofit de 44%, fiind una dintre cele mai profitabile companii dineconomie.

Somajul tehnic, printre solutii

Businessul Lafarge cu ciment s-a contractat in primul semestrucu 36% din cauza scaderii consumului si a deprecierii leului inraport cu moneda nationala. "Diminuarea vanzarilor, perceputa incadin trimestrul al patrulea din 2008, s-a accentuat in primele douatrimestre din 2009", explica Questiaux. De la inceputul anului,compania a apelat la somajul tehnic pentru o parte din unitatile deproductie, pentru a reduce costurile, insa cele mai mari reduceride cheltuieli au fost facute prin optimizarea numarului deschimburi si a timpului de functionare a echipamentelor. "Masurileinterne luate vizeaza in principal cash managementul cu toateelementele sale: stocuri, plati, incasari", afirma CEO-ulLafarge.

Vanzarile de betoane ale grupului francez, prin divizia LafargeAgregate Betoane, au scazut cu 40% in primul semestru, inconditiile in care investitiile de pe piata imobiliara au scazutputernic, iar proiectele de infrastructura au fost foarte putine.In consecinta, cele mai mari vanzari au fost inregistrate pesegmentul de saci, datorita cererii din partea proiectelor mici inregie proprie.

"Romania se deosebeste de Europa cu o proportie mai mare avanzarilor de ciment in saci, dar stim bine ca sofisticareatehnicilor de constructie si cererea constructorilor pentrumateriale care sa le permita reducerea timpului si a costului deconstructie vor duce la o marire a cotei betoanelor in totalulvolumelor de ciment vandute", explica Questiaux.

Fara export

Chiar daca piata a scazut, Lafarge nu a reluat activitatea deexport, care este in prezent nesemnificativa, si s-a concentrat pesatisfacerea pietei interne.

Din datele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM) reieseca in primul semestru nu a fost exportat ciment, fata de aceeasiperioada a anului trecut cand au fost exportate 109.000 de tone.Lafarge exporta la inceputul anilor 2000 circa 20-30% dinproductie, avand in vedere ca volumele vandute erau mult maireduse, insa ulterior a redus exporturile aproape de zero.

Grupul Lafarge a intrat pe piata locala in 1997, prin preluareafostului producator national Romcim, si are peste 1.300 de angajatiin toate liniile de business. Lafarge Ciment detine doua fabrici deciment la Medgidia si Hoghiz, precum si o statie de macinare laTargu-Jiu. Lafarge a realizat anul trecut la nivel mondial o cifrade afaceri de 19 mld. euro, are 84.000 de angajati in 79 de tari si2.200 de unitati de productie de materiale de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO