Companii

Lafarge asteapta inca marile proiecte de infrastructura pentru a limita scaderea

26.08.2009, 17:51 26

Vanzarile diviziei de agregate si betoane a grupului francez Lafarge au scazut in primele sase luni ale acestui an cu peste 40% in volum, iar prognoza pentru sfarsitul anului arata o scadere cu pana la 50%, potrivit declaratiilor lui Bruno Roux, directorul general al Lafarge Agregate Betoane.

"Este cu siguranta cea mai drastica scadere din ultimii cinci ani de zile pe piata din Romania. Asteptam demararea lucrarilor majore de infrastructura, care inca intarzie in ciuda anunturilor din partea autoritatilor. Lucrarile din infrastructura ar putea compensa scaderea cererii din sectorul imobiliar, unde apreciez o intarziere a revenirii cererii", a explicat Roux.

Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de aproximativ 47,9 mil. euro, in timp ce profitul a fost de 4 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante

Potrivit lui Bruno Roux, divizia Lafarge a livrat de la inceputul anului materie prima catre doar doua proiecte de infrastructura, respectiv reabilitatea caii ferate intre Bucuresti si Constanta si cea dintre Ploiesti si Predeal.

De la inceputul anului, pe fondul scaderii cererii, divizia a sistat productia la aproximativ 20% dintre unitatile de productie, personalul fiind insa relocat sau trimis in somaj tehnic.

"Incercam sa nu facem disponibilizari, cu toate ca de la inceputul anului am sistat temporar productia la aproximativ 20% dintre unitatile diviziei. Personalul fie a fost trimis in somaj tehnic, fie relocat la alte unitati, iar cei care au refuzat relocarea au fost integrati in echipa de paza a sitului de exploatare", a adaugat Roux.

Directorul diviziei Lafarge a mai precizat ca investitiile grupului pe sectorul de agregate si betoane in Romania sunt in continuare inghetate, printre proiectele anuntate anterior numarandu-se si achizitia unor companii locale de profil.

Roux a precizat insa ca grupul Lafarge ar putea realiza insa investitii, chiar si in aceasta perioada, in functie de oportunitati.

Potrivit estimarilor, piata de agregate care cuprinde atat nisip, pietris, cat si piatra de cariera a atins anul trecut un volum de aproximativ 80 de milioane de tone, iar sectorul de betoane a inregistrat un volum de 12 milioane de metri cubi.

Pentru acest an, pe cele doua segmente este apreciata o scadere in volum de maximum 30% pe agregate si de maximum 15% pe betoane, pe fondul ritmului scazut al lucrarilor din infrastructura si al constructiilor din imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO