Companii

Laura Mihai, CEC Bank: Antreprenorii români au învăţat din perioadele precedente, În momentul în care îşi doresc să meargă către alte linii de business o fac tangenţial atât timp cât această nouă linie vine să întărească ceea ce face în activitatea de bază

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Iaşi

Laura Mihai, CEC Bank: Antreprenorii români au...

Autor: Mircea Nica

22.05.2024, 18:23 99

Antreprenorii români au învăţat din perioadele precedente, În momentul în care îşi doresc să meargă către alte linii de business o fac tangenţial atât timp cât această nouă linie vine să întărească ceea ce face în activitatea de bază, a spus Laura Mihai, Director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar împreună cu CEC Bank, la Iaşi.

“Un pic mai multă prudenţă am văzut din partea antreprenorilor români în dezvoltarea de linii de business noi. Cred că antreprenorii români au învăţat din perioadele precedente. Îşi doresc o consolidare a activităţii, a businessului, iar în momentul în care doresc să se ducă către alte linii de business o fac tangenţial atât timp cât această nouă linie de business vine să întărească ceea ce face în activitatea de bază sau îl ajută să se integreze în fluxurile pe orizontală şi verticală”, a explicat Laura Mihai.

Ce a mai spus Laura Mihai, Director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank

♦ La Iaşi suntem foarte bine reprezentaţi datorită unei echipe locale foarte implicate în tot ceea ce înseamnă promovarea imaginii băncii, a produselor şi serviciilor noastre.

♦ Anul 2024 a început în ianuarie şi februarie cu cifre relativ modeste la nivelul sectorului bancar, în sensul în care creşterea activităţii de creditare a fost ceva mai redusă cu aproximativ 6% faţă de perioada similară a anului precedent.

♦ Începând cu luna martie cererea se intensifică şi înregistrăm la nivel macro o creştere a cererii de creditare de 4,7% pentru creditele în lei şi 1,1% pentru creditele în valută. Diferenţa semnificativă dintre cele două procente derivă din apetitul antreprenorilor români pentru programele guvernamentale. Sunt în derulare câteva programe guvernamentale foarte importante pentru toate domeniile de activitate, vorbim de Creditul Fermier, programul IMM Invest şi separate de aceste programe guvernamentale care au un deadline extrem de strâns, se închid la 30.06.2024, dar încă este timp pentru a aplica.

♦ CEC Bank oferă şi alte produse cum ar fi creditul APIA Optim care şi-a găsit o foarte bună recunoaştere la nivelul antreprenoriatului român pentru că prefinanţăm 90% din subvenţia APIA, atât pentru sectorul vegetal cât şi pentru sectorul zootehnic şi în anul 2024 avem o cerere crescută pentru tot ceea ce înseamnă creditele pentru activitatea curentă şi creditele de investiţii pe care le acordăm în baza unui program pe care l-am semnat cu Fondul Euroean de Investiţii (FEI) . Prin acest parteneriat putem să acordăm facilităţi de credit pentru activitatea curentă şi proiectele investiţionale. Aplicanţii pot fi de tip IMM, dar şi companii cu capitalizare medie, adică companii care au o cifră de afaceri până la 50 mil. euro sau active totale de 43 mil. euro. Programele sunt extrem de versatile şi aduce beneficiul că FEI garantează credietle în proporţie de 70%. Acest lucru înseamnă o creştere a gradului de accesibilitate atât pentru capitalul de lucru, cât şi pentru creditele de investiţie.

♦ Cererea clienţilor noştri se concretizează în primul rând în cereri de capital de lucru, iar pe zona creditelor de investiţii am sesizat o cerere crescută pentru procesele de retehnologizare şi pentru procesele de creştere a capacităţilor de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24