Companii

LeasePlan estimeaza dublarea flotei auto

10.05.2010, 23:10 51

Compania de leasing operational LeasePlan apreciaza ca numarulde vehicule administrate va creste in acest an la 5.000 de unitati,dublu fata de volumul de anul trecut, principala directie decrestere fiind prin sale&leaseback, cumparand si reinchiriindflotele auto ale companiilor.
In primul trimestru al anului in administrarea companiei au intrataproape 1.400 de autovehicule, din care peste 1.000 sunt preluateprin sistemul sale&leaseback. LeasePlan impreuna cu ALDAutomotive au preluat in luna martie o flota de 1.500 de masini aleOMV Petrom.
"In primul trimestru mai mult de 1.000 de autovehicule au fostpreluate prin sale&leaseback. Avem discutii cu alte companii,din FMCG, pentru preluarea a inca cateva sute de automobile", aspus Bogdan Apahidean, directorul general al LeasePlan.Reprezentantii LeasePlan au mentionat ca valoarea totala acontractelor de leasing operational aflate in derulare ajunge la30,7 milioane de euro si va urca pana la finalul anului la 35 demilioane de euro. Valoarea medie a unui contract, excluzandmasinile preluate prin sale&lease back, ajunge la 12.000 deeuro, valoarea ratei lunare de administrare fiind de 350- 400 deeuro.
Apahidean a apreciat ca piata de leasing operational din Romania vainregistra o crestere de 25% in acest an urmand sa ajunga la circa35.000 de autovehicule admi nistrate de companiile din sector."Exista o foarte mare crestere a interesului pentru leasingoperational. Anul trecut reprezenta circa 10% din toata piata deleasing si estimam ca va ajunge pana la 30%". Mai mult de jumatatedin piata este concentrata in Bucuresti, deoarce majoritateacompaniilor care apeleaza la aceste servicii au in capitala cea maimare parte a flotei.
Fata de leasingul operational, piata de leasing financiar ainregistrat o scadere de circa 70% anul trecut, pana la o valoarede 1,3 miliarde de euro, urmand o tendinta similara in primele lunidin 2010, potrivit companiilor din sector.
In piata de leasing operational sunt prezente si companiile ALDAutomotive, Sixt New Kopel, Arval, Hertz Lease, Porsche Mobility,FMS sau UniCredit Leasing.

Cum s-au cumparat masinile
Un studiu realizat de compania de cercetare de piata Gallup, citatde directorul LeasePlan, arata ca in cadrul celor 120 de companiianalizate, 31% din vehiculele ce compun flotele auto au fostachizitionate prin leasing financiar si 24% prin leasingoperational. 42% din autovehicule au fost achizitionate cu plataimediata, iar 3% prin intermediul unui contract de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO