Companii

Leul tare fata de dolar a "stricat" rezultatele Severnav

04.03.2003, 00:00 16

Profitul net inregistrat de santierul naval Severnav din Drobeta Turnu Severin in 2002 s-a ridicat la 4 miliarde de lei, conform declaratiilor directorului general al companiei Stelian Stancioiu.
Rezultatul inregistrat anul trecut de santierul naval reprezinta o crestere in termeni reali de 160% fata de anul 2001.
Aprecierea in termeni reali a monedei nationale in report cu dolarul american a afectat in sens negativ activitatea producatorului de nave. Profitul inregistrat ar fi fost mai mare daca societatea nu ar fi inregistrat pierderi din activiatea financiara.
Evolutia cursurilor valutare este un element decisiv  pentru rezultatele financare santierelor navale. In Norvegia, de exemplu, aprecierea coranei in report cu dolarul a produs o criza de proportii in industria navala.
Cifra de afaceri a Severnav a consemnat, de asemenea o crestre semnificativa fata de anul anterior. Prima nava de pasageri construita in Romania a fost lansata la apa anul trecut. "Aranui 3", a adus santierului naval venituri in valoare de 19 milioane de dolari, adica mai mult decat cifra de afaceri inregistrata in anul anterior.an 2001, navele livrate au insumat 433,5 miliarde de lei (14,9 milioane de dolari). Printre cele opt nave construite anul trecut se mai numara o nava destinata aprovizionarii vaselor din Marea Nordului, dotata cu punte speciala pentru aterizarea elicopterelor si o nava speciala, de 8.000 de tone destinata transportului de etilena.
Stelian Stancioiu, directorul santierului naval spune ca Severnav are incheiate contracte pentru constructia de nave pana la finalul anului, insa nu este inca acopetita toata capacitatea de productie. "In prezent purtam negocieri pentru acoperirea capacitatii de productie ramase disponibile," a declarat Stancioiu.
Severnav se afla inca in proprietatea statului, care contoleaza 70% din actiuni. APAPS a anuntat in a doua jumatate a anului trecut ca ofera spre vanzare pachetul de actiuni detinut. Dupa mai putin de o luna, timp in care mai multi investitori din tara si din strainatate s-au aratat interesati de privatizare, oferta a fost revocata. Motivul declarat a fost stabilirea unei forme noi de privatizare astfel ca privatizarea sa fie una de succes.  Intre timp, un alt actionar al senterului naval, SIF Oltenia a vandut un pachet de 10% din cele 16% detinute. Cumparatorul este compania International Railway Services, despre care surse din piata afirma ca este un vehicul de investitii cu sediul in Luxemburg. Este posibil ca cei aflati in spatele societatii sa fie interesati si de preluarea pachetului majoritat de la APAPS.
Severnav are un capital social de 70 miliarde de lei si este listata la categoria I a pietei RASDAQ, unde a evoluat de la mijlocul anului trecut pe o tendinta ascendenta. Ultimele trenzactii de pe piata s-au realizat in jurul pretului de 25.000 lei/actiune, identic cu valoarea nominala. La acet pret, valoarea de piata a companiei este de 2,1 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO