Companii

Lichiditatile vor dicta cine merge mai departe

03.01.2010, 23:14 24

Piata farmaceutica locala, estimata la peste 1,8 mld. euro in2009, ar putea avea o crestere de pana la 10% in lei anul acesta,dar si o scadere a volumelor vandute si a valorii in euro.

In linii mari, industria se asteapta sa urmeze dinamica din2009, insa in 2010 am putea asista la mult mai multe falimente alefarmaciilor independente, cele mai expuse riscului de neincasare abanilor. Pe de alta parte, este putin probabil sa asistam lafalimente ale distribuitorilor de talie mare care inca de anulacesta si-au consolidat pozitia. Si producatorii locali par, celputin pentru moment, la adapost de insolventa. Scaderile in eurocare au caracterizat anul 2009 si care s-ar putea repeta si in 2010au luat prin surprindere jucatorii obisnuiti pana acum cu cresterisemnificative ale afacerilor (17,7% in 2008, 11,2% in 2007 si 19,2%in 2006).

Alte tendinte care ar putea caracteriza piata locala demedicamente in 2010 sunt cresterea preturilor OTC-urilor(medicamente care se elibereaza fara prescriptie), reduceri depersonal in distributia de medicamente, scaderea veniturilorfarmaciilor pentru cele care vor supravietui si opriri temporare deproductie de catre producatorii locali. Avantajati vor fi jucatoriimari, cu resurse financiare si activitate integrata peverticala.

O problema care insa va da batai de cap managerilor dinindustrie va fi asigurarea lichiditatilor, in conditiile in caremarirea termenelor la care farmaciile incaseaza banii de la caselede asigurari modifica strategiile pentru intreaga industrie. Masuraa fost gandita ca solutie la fondurile putine din 2009 si a permismutarea platilor anul acesta.

In 2009, companiile au amanat zeci de lansari de produse, fiindnemultumite de preturile mici stabilite de Ministerul Sanatatii,iar multe nu si-au facut planuri legate de noi lansari nici in2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO