Companii

Lindsell si Broadhurst vor sa detina 49,9% din Asirom

31.08.2000, 00:00 23



Fondul de Investitii Lindsell Entreprises Ltd. a lansat ieri inca o oferta de cumparare pentru un pachet de 41,7% din actiunile celei mai mari societati de asigurari din Romania, Asirom.

Pretul pe care Lindsell il ofera pentru o actiune Asirom este de 15.200 lei/actiune, cu numai 330 lei/actiune mai mult fata de petul oferit in cadrul ofertei de la inceputul acestui an, de 14.870 lei/actiune.

Cu toate acestea, Lindsell isi rezerva dreptul de a modifica pretul ofertei in timpul desfasurarii acestei actiuni, cu conditia aprobarii prealabile de catre CNVM a modificarii si a informarii actionarilor.

Fondul de Investitii Lindsell Entreprises Limited este la a doua actiune de acest gen dupa ce, la inceputul anului, a lansat o oferta concurenta cu cea initiata de Banca Turco-Romana pentru titlurile Asirom.

"Exceptand situatia in care Lindsell s-ar fi inteles inaintea ofertei cu un actionar semnificativ, este putin probabil ca aceasta noua operatiune sa aiba succes, avand in vedere ca pretul este, in continuare, subdimensionat", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri oferta publica de cumparare lansata de fondul de investitii Lindsell Enterprises Limited Cyprus, fond care este reprezentat in Romania de aceeasi persoana care reprezinta si cel mai important investitor de pe piata de capital, fondul Broadhurst, Andrei Siminel.

Fondul de investitii Broadhurst detine in prezent 8% din actiunile Asirom, iar participatia Lindsell Enterprises Limited la capitalul Asirom este de 0,349%.

Oferta publica de cumparare lansata de Lindsell este valabila pana la data de 19 septembrie 2000 si se desfasoara prin intermediul societatea de brokeraj Active International.

Lindsell Enterprises Limited impreuna cu Broadhurst Investment Limited ar putea ajunge, la sfarsitul ofertei, la 49,9% din capitalul social al Asirom.

Aceasta noua pozitie de actionar ar permite, potrivit prospectului de oferta, dezvoltarea activitatii de asigurare, realizarea si utilizarea cu eficienta a sistemului informational, precum si imbunatatirea abilitatilor si atitudinilor personalului implicat.

Asirom are in prezent un capital social de peste 29 miliarde de lei impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei/actiune.

Structura actionarilor care au detineri semnificative la data de 17 august 2000 cuprinde societatea Inter Agro, cu un pachet de 33%, Fondul Proprietatii de Stat (FPS), cu circa 17% din titluri, Rafinaria Astra Romana Ploiesti, care detine 15% din capital, Banca Agricola, cu 10% din actiuni si fondul de investitii Broadhurst Investment Limited, care mai are 8% din capital, restul titlurilor apartinand micilor investitori (17%).

In plus, ieri a mai fost raportata o noua pozitie de actionar a unei persoane fizice, Postelnicu Tiberiu Nica, care a achizitionat un pachet de 9,807% din actiunile Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO