Companii

Listarea Petrom la Bursa, amanata pentru septembrie

25.07.2001, 00:00 14



Listarea la Bursa de Valori a actiunilor celei mai mari companii din Romania, Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom, a fost amanata pentru inceputul lunii septembrie, au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata de capital.

Initial cotarea actiunilor trebuia sa aiba loc pana la sfarsitul acestei luni dar a fost amanata datorita lichiditatii slabe si apetitului scazut pentru tranzactii care carecterizeaza de obicei Bursa in luna august.

Deasemenea un motiv de amanare a fost si numarul mic de actionari care si-au ridicat pana in prezent codurile confidentiale care le permit sa intre in posesia actiunilor.

"Procesul de listare a fost pregatit atent si nimeni nu doreste ca o alegere neispirata a momentului de intrare sa afecteze lichiditatea actiunilor", afirma sursele citate.

"S-a luat decizia amanarii si pentru a se mari intervalul in care se pot lua codurile", au precizat sursele.

Societati de brokeraj desemnate sa se ocupe de listare la listare sunt ING Baring Securities Romania, care face parte din grupul olandez ING, si Global Valori Mobiliare, care apartine grupului turc Global.

Petrom urmeaza sa continue in urmatoarele saptamani campania de comunicare a procedurilor si locurilor de unde pot fi ridicate actiunile de catre pesoanele fizice.

Practic, actiunile care vor intra la tranzactionare la Bursa reprezinta 7% din capitalul social si sunt detinute de fonduri de investitii si persoane particulare. Restul de actiuni apartin statului roman prin Ministerul Industriei si Resurselor (93%).

Cel mai mare investitor privat in Petrom este fondul de investitii Broadhurst, care detine aproximativ 1% din companie.

Petrom are in prezent un capital social de peste 36.000 miliarde de lei. Capitalizarea actuala a Bursei este de 7.962,568 miliarde lei, adica 425.55 milioane dolari.

In acest moment, Banca Romana pentru Dezvoltare are cea mai mare capitalizare bursiera, cu 233 milioane de dolari. Petrom va fi societatea cu cea mai mare capitalizare de pe bursa. In afara Petrom, brokerii asteapta anul acesta listarea producatorului de echipamente pentru telecomunicatii Intrarom.

SNP Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2.228 miliarde de lei (98,1 mililioane de dolari), veniturile totale cifrandu-se la 57.854 miliarde de lei iar cheltuielile totale la 55.805 miliarde de lei.

Petrom a fost formata prin fuziunea mai multor societati (reteaua de distributie

Peco, rafinariile Arpechim si Petrobrazi, societati de forare, etc.). Actionarii fiecarei societati in parte au devenit actionari ai Petrom proportional cu ponderea pe care au avut-o la momentul respectiv actiunile sale in capitalul social al grupului nou format. In urma majorarii capitalului social al Petrom actionarii vor primi si actiuni gratuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels