Companii

Lovitură pentru Nabucco: MOL s-ar putea retrage din proiectul de 7,9 mld. euro prin care Europa caută o alternativă la gazul rusesc

Autor: Roxana Petrescu

24.04.2012, 12:26 479

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că MOL, cea mai mare compania din Ungaria, va părăsi Nabucco, proiectul de 7,9 miliarde de euro prin care Uniunea Europeană încearcă să aducă gaze din regiunea Caspică pentru a-şi diminua dependenţa de importurile de gaze ruseşti.

"Nu sunt un expert în detalii, dar ceea ce am observat este că şi compania MOL părăseşte proiectul. Nabucco este în pericol", a spus Orban, citat de Bloomberg.

Într-o declaraţie făcută azi de MOL, grupul petrolier spune că sunt multe incertitudini în jurul Nabucco care sunt greu de ignorat.

"Atât finanţarea, cât şi resursele de gaze sunt incerte. Din 2003 MOL a observat o creştere continuă a costurilor privind realizarea acestui proiect şi nici acum nu se ştie cu exactitate la cât se va ridica investiţia finală. Pe de altă parte, managementul proiectului nu a fost capabil să găsească şi să asigure o sursă de gaze prin care conducta să fie alimentată, aşă că şi acum cantitatea de gaze disponibilă, dar şi sursele sunt puse sub semnul întrebării", au declarat reprezentanţii MOL.

Informaţiile vin după ce la începutul acestui an, Financial Times a publicat informaţia potrivit căreia companiile care se află în spatele gazoductului Nabucco, cu o lungime de 3.900 de kilometri, s-au gândit la o versiune mai mică a proiectului, luând în calcul provocările cu care se confruntă investiţia în varianta ei iniţială.

Conducta mai mică, denumită Nabucco West, ar fi aproape cât jumătate din lungimea celei iniţiale şi ar mai transporta numai o fracţiune din gaze, potrivit unor surse apropiate proiectului. Nabucco West s-ar întinde numai de la graniţa turco-bulgară până în Austria. Mişcarea vine după ce planurile pentru o nouă conductă Tran-Anatolian Pipeline (Tanap), care ar traversa Turcia, au început să ameninţe proiectul iniţial al Nabucco.

În acest proiect, Tanap, sunt implicate Botas, companie turcească membră a consorţiului Nabucco, şi azerii de la Socar. Astfel, Tanap ar deveni punctul de alimentare pentru Nabucco West sau pentru orice alt proiect rival. Companiile implicate în Nabucco proiect sunt Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Transgaz (România), MOL (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE (Ger mania). Potrivit celor mai recente date, construcţia gazoductului ar trebui să înceapă în 2013, iar primele livrări de gaze ar trebui să înceapă în 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO