Companii

Lufthansa: Sibiul e singura destinatie locala care atrage mai multi turisti decat trafic de business

Lufthansa: Sibiul e singura destinatie locala care atrage mai multi turisti decat trafic de business

Stefan Versemann, general manager al Lufthansa Romania: Circa 50% dintre pasagerii care zboara cu Lufthansa din Romania traverseaza aceste hub-uri catre alte destinatii. Majoritatea dintre acestia merg spre Europa, dar este si un numar considerabil care se indreapta spre China, Canada sau SUA.

15.09.2008, 15:41 58

 

"Capacitatea alocata pentru Romania a crescut cu circa 23%. Anul acesta am introdus ruta Cluj-Munchen, iar anul viitor ne vom concentra pe cresterea frecventelor pe rutele pe care le avem. Totodata, analizam noi oportunitati de zbor si ne uitam la partea de nord a tarii", a spus Stefan Versemann, general manager al Lufthansa Romania.

Lufthansa se asteapta astfel la un trafic de circa 600.000 de pasageri pe piata locala, fata de 500.000 de pasageri anul trecut. Compania opereaza zboruri atat din Bucuresti, cat si din orase din centrul si vestul tarii precum Cluj sau Timisoara. Lufthansa a introdus anul trecut zboruri spre Germania din Sibiu. Partea de vest este interesanta pentru mai multi operatori aerieni, Austrian Airlines sau Malev operand deja zboruri din aceasta regiune, iar companii precum British Airways sau Air France-KLM avand Clujul pe lista de posibile destinatii. Pe de alta parte, regiunea de nord a tarii nu a fost atat de exploatata pana in prezent.

Lufthansa va opera incepand cu februarie anului viitor o cursa directa din Bucuresti spre Milano, fiind prima companie straina de linie regulata (nefiind luate in calcul low-cost-urile) care introduce zboruri catre destinatii in afara tarii de provenienta. Pana acum doar low-cost-urile au mizat pe acest tip de extindere, care este posibila odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si cu acordul "open sky". Practic, dupa integrarea Romaniei in UE, compania italiana MyAir a introdus zboruri din Romania si catre Spania, iar compania ungara low-cost Wizz Air a adaugat pe lista zboruri directe din Romania catre Germania, Italia sau Spania.

Lufthansa opereaza zboruri din orase din Romania catre Dusserdolf, Frankfurt si Munchen, aeroporturi care ofera conexiune atat catre alte tari din Europa, cat si catre Asia sau America.

"Circa 50% dintre pasagerii care zboara cu Lufthansa din Romania traverseaza aceste hub-uri catre alte destinatii. Majoritatea dintre acestia merg spre Europa, dar este si un numar considerabil care se indreapta spre China, Canada sau SUA", a spus Versemann, care a precizat ca se observa o scadere a numarului de americani care vin in Europa, inclusiv in Romania.

"Scaderea numarului de americani este compensat de o crestere mai mare a numarului de pasageri care zboara catre SUA", a spus Versemann.

Cea mai mare parte a rutelor Lufthansa se bazeaza pe trafic de business, mai putin Sibiul, care primeste un numar mare de turisti. "Traficul dinspre Germania inspre Sibiu este axat in mare parte pe turisti. Aceasta destinatie s-a stabilizat la un grad de ocupare ridicat si chiar daca Sibiul nu mai este capitala culturala, propaganda pe care o fac cei care au vizitat acest oras asigura in continuare un numar ridicat de turisti", a mai spus Versemann.

Ruta care a inregistrat cea mai mare crestere a gradului de ocupare comparativ cu anul trecut este insa Bucuresti-Munchen, o crestere considerabila avand insa si Cluj-Munchen. Per ansamblu, gradul de ocupare al companiei a cunoscut o usoara scadere in acest an, de circa 2%, pana la 78%. "Capacitatea mai mare pe care o avem a determinat aceasta diminuare a gradului de ocupare", a spus el. Pentru a stabiliza acest indicator compania a apelat si la tarife mai scazute, astfel ca veniturile pe piata locala au crescut cu circa 10%, chiar daca numarul de pasageri a luat un avans de 18%.

Piata din Romania este a doua din regiune atat ca ritm de crestere, cat si ca venituri, dupa Polonia. "Dupa evolutia pozitiva din ultimii ani piata locala a declasat Ungaria", a precizat Versemann, care conduce si operatiunile locale ale SWISS. Cele doua companii au fuzionat la nivel international in 2005, incepand cu acest an functionand impreuna si pe piata locala. Impreuna cu SWISS, care pe langa ruta Bucuresti-Zurich a introdus din acest an si zboruri catre Geneva, Lufthansa opereaza 99 de zboruri in si dinspre Romania. Pe piata locala Lufthansa concureza cu TAROM, Air France-KLM, British Airways, Malev sau Austrian Airlines.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO