Companii

Lukoil: Romanul incepe sa fie atent la pretul benzinei

Lukoil: Romanul incepe sa fie atent la pretul benzinei

Click pentru imaginea marita

12.08.2008, 19:35 27

Consumatorul roman de carburanti se dovedeste a fi extrem de sensibil la variatiile pretului la pompa in functie de cotatiile internationale ale barilului de petrol. Astfel, in perioada mai-iunie in care au avut loc cresteri succesive ale pretului la pompa, consumul a scazut cu 10%, in timp ce micsorarile succesive de luna trecuta au dus la o revigorare a consumului, acesta inregistrand un procentaj de crestere de aproximativ 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit directorului general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza.
"In perioada mai - iunie a anului acesta, cand au avut loc cresterile succesive de preturi la pompa am pierdut pana la 10% din vanzari. Vorbim de un consumator foarte sensibil, mult mai afectat de preturile la pompa decat vecinii din regiune. In pofida faptului ca se vorbeste despre cresteri salariale peste media europeana, puterea de cumparare este extrem de redusa. In luna iulie, dupa 4 micsorari consecutive de preturi, am reusit sa crestem vanzarile cu aproximativ 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut", spune Tampiza.
Potrivit acestuia pretul barilului de petrol va continua sa se mentina la un nivel ridicat in jurul valorii de 120-125 de dolari pana la sfarsitul acestui an, dar nu va depasi pragul de 150 de dolari.
"Primul semn al senzitivitatii consumatorului roman fata de cresterea preturilor la petrol a fost scaderea numarului de masini vandute. O parte din romani renunta deja la luxul de a detine un autoturism pentru ca inevitabil se gandesc la cheltuielile ulterioare. De aici incolo, efectul este vizibil in scaderea vanzarilor la pompa pentru ca o parte renunta la alimentari. Nu am resimtit acest lucru in nivelul afacerilor, pentru ca barilul de petrol ne-a acoperit scaderile de volum prin plusul fara precedent de valoare", spune directorul general al Lukoil Romania.
De la inceputul anului au avut loc mai multe cresteri succesive ale preturilor la pompa, ceea ce a facut ca preturile tuturor carburantilor comercializati in benzinariile companiilor petroliere locale sa sara de nivelul de 4 lei pe litru, motorina devenind pentru prima data mai scumpa decat benzina. Inainte de reducerile de pret, carburantii inregistrasera un avans de peste 20% fata de preturile afisate la inceputul anului. In prezent, pretul benzinei a scazut sub pragul de 4 lei, in timp ce motorina se mentine peste acest nivel. Scaderea preturilor la pompa a intervenit in contextul in care pretul barilului de titei a ajuns zilele trecute la o cotatie de 116 dolari, cu mult sub nivelul de peste 147 de dolari atins in luna iulie.
"Au intervenit diferte mecanisme financiare care au domolit aceasta volatilitate a pretului pe baril. Au fost numeroase incercari administrative de a stopa tranzactiile futures in SUA, ceea ce a redus de trei ori numarul participantilor de astfel de speculatii. La aceasta s-a adaugat si declinul economic raportat de mai multe tari, ceea ce a dus implicit la o scadere a cererii. Practic, am asistat la o retragere a traderilor pe petrol.
S-au speriat. Acum nu se mai joaca pe contracte de lunga durata. Pretul barilului nu va depasi pragul de 150 de dolari pana la sfarsitul anului, dar cred ca se va situa in jurul valorii de 120-125 de dolari, ceea ce pentru noi inseamna atingerea obiectivelor propuse", spune Tampiza.
Potrivit sefului Lukoil Romania, un rol decisiv in stabilirea pretului barilului de petrol il are situatia din Iran.
Anul trecut, Lukoil Romania a fost desemnata cea mai buna filiala la nivelul intregului grup Lukoil la nivel international in ceea ce priveste activitatea de comercializare a produselor petroliere. Grupul rus este prezent cu operatiuni in 24 de state si este al doilea grup la nivel mondial in functie de nivelul rezervelor dovedite, potrivit datelor incluse pe site-ul Lukoil.
"Anul trecut, Lukoil Romania a fost desemnata ca fiind cea mai buna filiala la nivelul intregului grup. S-au luat in calcul mai multi factori pornind de la rezultatele economice pana la starea sociala a angajatilor sau la masurile de protectia muncii implementate", explica Tampiza.
Anul trecut, Lukoil Romania a inregistrat un profit operational (EBITDA) de 79 de milioane de dolari (57,7 milioane de euro), in crestere cu 12% fata de 2006, vanzari de 1,54 milioane de tone de carburanti, cu 26% mai mult fata de rezultatul obtinut cu un an in urma, din care peste 765.000 de tone au reprezentat vanzarile prin statii care au crescut cu 24%. Cheltuielile comerciale pe tona de combustibil vanduta prin statii s-au micsorat cu 24 de dolari prin realizarea unor masuri de eficientizare, prin programele IT implementate, dar si prin activitatile de outsorcing realizate. Cifra de afaceri a Lukoil Romania a fost in 2007 de 1,775 miliarde de dolari (1,3 mld. euro), in crestere cu 40% fata de 2006. Rentabilitatea pe capitalul investit a fost de peste 13%, ceea ce a pozitionat filiala locala pe primul loc intre organizatiile care fac parte pe plan international din grupul Lukoil. "Suntem in grafic si cu planurile pentru acest an care prevad vanzarea a aproximativ 800.000 de tone prin statiile de distributie. Cred ca totusi vom vinde cu 2-3 procente mai putin catre terti comparativ cu anul trecut", spune Tampiza.
Potrivit acestuia, in primul semestru al acestui an, rentabilitatea capitalului investit a fost de 10,5% din cauza conditiilor de piata.
Principalii competitori ai Lukoil pe piata locala sunt Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul austriecilor de la OMV, care controleaza peste 30% din piata, Rompetrol, grup petrolier controlat de compania de stat kazaha KazMunaiGaz, care detine o cota de aproximativ 25%, MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, care detin circa 13% din piata de profil si Agip, filiala locala a grupului italian Eni, care detine o cota de 2% din piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO