Companii

Luna septembrie, varful incasarilor pe piata hotelurilor din Capitala

Luna septembrie, varful incasarilor pe piata hotelurilor din Capitala

Delegatii de la Summit-ul Francofoniei vor lua cu asalt de saptamana viitoare marile hoteluri din Capitala

18.09.2006, 21:29 21

Luna septembrie va aduce cele mai mari incasari din industria hoteliera in acest an, mai ales in conditiile in care in Bucuresti va fi organizat si Summit-ul Francofoniei, spun reprezentantii hotelurilor mari de pe piata.
"Luna septembrie este o luna plina pentru hotelurile din Capitala, astfel incat anularea rezervarilor nu va constitui un impediment iremediabil", afirma Peter Craig Martin, general manager la Howard Johnson.
Exista insa si perioade in care scade puternic gradul de ocupare al hotelurilor (asa-numitul low season), cum este perioada dintre 15 iulie-31 august si 15 decembrie-31 ianuarie. Pentru aceste perioade nu sunt modificate tarifele de receptie, insa pentru anumite categorii de clienti, in special cei cu care sunt incheiate contracte sau sunt clienti fideli, sunt promovate oferte speciale de preturi, mai scazute cu 5-10%.
"Pentru anul viitor, tarifele vor fi in usoara crestere fata de anul acesta, fiind estimata o majorare de 12%, pe de o parte din cauza deprecierii monedei euro, pe de alta parte pentru ca asta e tendinta pietei", afirma Dana Dumitru-Chiriac, director de marketing si PR la hotelul de cinci stele Howard Johnson.
Tarifele hotelurilor de patru si cinci stele din Bucuresti au crescut cu pana la 30% in aceasta luna, pe fondul organizarii celui de-al 11-lea Summit al francofoniei.
"Preturile vor creste cu aproximativ 30%, insa aceasta majorare nu va fi valabila decat pentru aceasta perioada, tarifele urmand apoi sa revina la valorile initiale", adauga Dana Dumitru-Chiriac. "Initial, in Romania trebuia sa ajunga aproximativ 3.000 de delegati straini, pentru ca acum sa aflam ca vor mai veni doar 700. Motivul pe care ei l-au invocat a fost referitor la preturile prea mari, desi acestea fusesera deja negociate prin contracte. In momentul de fata, mai avem rezervate circa 60 de camere", precizeaza reprezentanta Howard Johnson.
Evenimentul va aduce in Bucuresti peste 60 de sefi de state. Potrivit acesteia, tarifele de inchiriere a camerelor au fost negociate inca de anul trecut, cand au inceput sa se faca rezervarile pentru cel mai important eveniment din acest an din Capitala.
Astfel, tarifele valabile pentru perioada 24-30 septembrie vor porni de la 310 euro, fara sa fie aici incluse taxele, pentru camera standard single si vor ajunge pana la 620 de euro (tot fara taxe) pentru apartamentele diplomatice. Aceasta strategie este aplicata si de alte hoteluri de pe piata de lux a Capitalei - Hilton, Crowne Plaza, InterContinental sau Novotel (patru stele), deschis la inceputul acestei luni.
"Pe piata de cinci stele, tarifele vor creste cu 30% in perioada forumului francofoniei", spune Andreea Cristoforidis, PR Manager la hotelul de cinci stele InterContinental.
La Crowne Plaza, unul dintre cele doua hoteluri de cinci stele de pe piata Capitalei detinute de Ana Hotels, in perioada 24-30 septembrie, gradul de ocupare de invitatii la eveniment se va ridica la 45% din capacitatea totala de 165 de camere. Si aici, tarifele au crescut cu 10%, ceea ce va genera incasarea unor venituri cu 5% mai mari.
Exista insa si locuri in care tarifele de cazare nu au suferit nici o modificare, ba chiar au fost ajustate in jos. "Intreaga capacitate a hotelului, adica cele 62 de camere, au fost rezervate pentru summit. Contractele au fost deja semnate si nu au fost sub nici o forma majorate tarifele de cazare", spune Dan Toma Dulciu, director de marketing la Casa Capsa.
Mai mult decat atat, cei de la Marriott au negociat pentru apartamentul prezidential un tarif mai mic decat cel normal. "Pentru apartamentul prezidential se vor plati 1.500 de euro pe noapte, in conditiile in care de obicei acesta este tarifat la 1.900 de euro pe noapte", a spus Dina Litzica, PR manager Marriott. Ea nu a dorit sa dea detalii asupra regimului tarifelor privind celelalte camere.
Forumul francofoniei a dat insa si multe batai de cap hotelierilor, care s-au vazut nevoiti sa faca fata anularilor de rezervari de ultim moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO