Companii

Mamutii din constructii scad cand piata creste

14.02.2008, 20:06 37

Hidroconstructia, Energoconstructia si Energomontaj, trei dintre cele mai mari companii de constructii de pe piata locala, au inregistrat anul trecut stagnari ale cifrei de afaceri si chiar scaderi de 5-10%, din cauza ca ponderea contractelor cu statul a scazut si nu au avut asigurate sursele de finantare. Cu toate acestea, piata constructiilor a inregistrat anul trecut o crestere record de 34%.
Pentru a contracara scaderea businessului, companiile au contractat linii de credite, reprezentand scrisori de garantie, si s-au reorientat catre investitii in imobiliare.
In cazul Energomontaj, reducerea cifrei de afaceri a fost determinata de scaderea numarului de lucrari din domeniul energetic, unde intarzie lucrarile de modernizare a principalelor centrale termoelectrice productie Turceni, Rovinari si Craiova.
"In prezent, urmarim sa crestem rata de profitabilitate a companiei, pentru a putea accesa mai usor credite la banci si sa ne mentinem cifra de afaceri la nivelul actual. Anul trecut am contractat o linie de credit, reprezentand scrisori de garantie, insa licitatiile pentru proiectele de modernizare a centrelor de productie de energie intarzie", a declarat pentru ZF Florin Kessler, presedintele Consiliului de Administratie al Energomontaj, care a realizat anul trecut o crestere de 60% a profitului net, pana la 2,4 mil. euro.
In ceea ce priveste Hidroconstructia, reprezentantii companiei au declarat recent ca nu au fost asigurate sursele de finantare la nivelul programului stabilit, conform portofoliului de contracte semnat, in ciuda faptului ca acesta era peste valoarea celui din 2006. Afacerile cumulate ale celor trei companii, privatizate prin metoda MEBO la inceputul anilor '90, au ajuns anul trecut la 350 de milioane de euro, dintre care Hidroconstructia a realizat afaceri de 197 mil. euro, in scadere cu 9%, Energomontaj a inregistrat afaceri de 101 mil. euro, in scadere cu 4%, iar Energoconstructia a ajuns la afaceri de 51 mil. euro, in crestere cu 2%.
Energoconstructia va incepe in acest an primul proiect imobiliar propriu, de peste 100 mil. euro, care va fi dezvoltat in cartierul Berceni din Capitala, valoarea terenului detinut de companie reprezentand circa o treime din investitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO