Companii

Marcile diesel revin incet, dar sigur pe piata auto

Marcile diesel revin incet, dar sigur pe piata auto

Cel mai bine vandut model diesel in intervalul ianuarie-octombrie a fost Skoda Octavia, cu 6.155 de unitati

20.11.2008, 14:01 18

Ponderea vanzarilor de autoturisme echipate cu motorizari diesel s-a apreciat la nivelul lunii octombrie, pe fondul ieftinirii combustibililor, la 35%, fata de 32% la nivelul lunii iunie.

La nivelul pietei de import, in octombrie ponderea motorizarilor diesel a fost de aproape 48%, in crestere fata de 37% la nivelul lunii iunie, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
In primele zece luni motorizarile diesel au detinut o cota de 38% la nivelul pietei totale, in scadere fata de 40% in primele sase luni.
Cel mai bine vandut model diesel in intervalul ianuarie-octombrie a fost Skoda Octavia, cu 6.155 de unitati, valoare care reprezinta peste 71% din vanzarile totale. Pe locul secund este Renault Clio, cu 4.988 de masini, care reprezinta aproape jumatate din totalul vanzarilor respective ale modelului. In total marca cu cele mai ridicate vanzari de modele pe motorina este Skoda, cu 12.347 de unitati, valoare care reprezinta aproape 60% din vanzarile totale ale marcii.
Singurul model dintr-un segment superior care s-a clasat in top zece modele diesel in primele zece luni ale anului, cu 2.964 de masini, a fost Volkswagen Passat, 86% dintre vanzarile acestuia reprezentand versiuni cu motorizari pe motorina.
In cazul constructorilor premium, singurul care a intrat in top zece branduri cu vanzari diesel a fost Mercedes-Benz, cu 1.940 de autoturisme, care reprezinta 76% dintre vanzarile sale in primele zece luni. In acest an luna cu cele mai ridicate vanzari pentru diesel a fost august, cu 7.818 unitati, urmata de iunie, cu aproape 7.630 de masini. Cu toate ca in octombrie ponderea motorizarilor diesel a crescut, din punctul de vedere al volumului, aceasta a fost cea mai slaba din an, in conditiile in care piata totala a scazut cu 30% in octombrie.
La nivelul anului trecut, in care piata auto locala a atins cel mai ridicat volum, de peste 315.000 de autoturisme, ponderea masinilor echipate cu motorizari diesel a fost de jumatate, atat in cazul vanzarilor totale, cat si pentru masinile de import.
 


 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO