Companii

Marian Tescaru, Altria Capital: Multiplii de evaluare a companiilor vor continua sa scada

Marian Tescaru, Altria Capital: Multiplii de evaluare a companiilor vor continua sa scada

Marian Tescaru, managing partner al casei de investment banking Altria Capital: Practic in ziua de azi nu poti sa stii ca o tranzactie s-a incheiat pana nu s-au mutat banii. Evenimentele se deruleaza atat de rapid, incat un imprumut pe care il ai aprobat, dupa doua saptamani, nu il mai poti folosi pentru ca bancile si-au schimbat conditiile.

04.01.2009, 18:10 430

"Tranzactiile sunt blocate nu neaparat din cauza dorintei unei parti de a le bloca, ci pur si simplu pentru ca tipul de aprobari solicitate din partea unui cumparator spre exemplu sunt mult mai stricte, aprobari care nu se obtin peste noapte. Practic in ziua de azi nu poti sa stii ca o tranzactie s-a incheiat pana nu s-au mutat banii. Evenimentele se deruleaza atat de rapid, incat un imprumut pe care il ai aprobat, dupa doua saptamani, nu il mai poti folosi pentru ca bancile si-au schimbat conditiile", a spus Tescaru intr-un interviu acordat ZF.

Tescaru a fost unul dintre putinii bancheri de investitii care inca de la inceputul anului trecut a afirmat ca vom vedea mai putine tranzactii in 2008 si ca activele romanesti vor continua sa scada. Marian Tescaru a asistat anul trecut la scaderi de 50% ale multiplilor in numai cateva luni in turism, dar si la abandonarea la sfarsitul anului 2007 a unei tranzactii in materiale de constructii.
"Fiind o piata a cumparatorilor, ei muta piesele pe tabla de sah dupa cum cred de cuviinta. Vanzatorii nu se vor retrage, adica nu vor fi ei cei care vor spune stop. Ei vor merge inainte pana in momentul in care cumparatorii vor spune da sau ba", a mai spus Tescaru.
In aceste conditii, termenele pana la finalizarea unei tranzactii s-au schimbat substantial anul trecut. Daca in 2007 perioada medie pana la inchiderea unei preluari era de jumatate de an, acum cele doua parti ar putea ajunge sa semneze deal-ul dupa un an, un an si jumatate. "Daca ipotetic te gandesti ca la 1 ianuarie sa vinzi compania o vei vinde la mijlocul anului 2010. Poti sa fii norocos sa o vinzi in 2009 sau dimpotriva sa nu o vinzi deloc", a mai spus Tescaru.
Cu toate acestea, majoritatea cumparatorilor sunt in asteptare. O parte dintre ei asteapta pentru ca isi finantau achizitiile cu banii imprumutati de la banci, iar acum spera intr-o relansare a creditarii, in timp ce o alta parte "se teme sa scoata banii din buzunar". Un caz aparte il reprezinta fondurile de investitii.
"Fondurile spun ca vor sa faca tranzactii, numai ca acum asteapta. Situatia lor acum ar putea fi rezumata astfel: Noi suntem oamenii cu bani care asteptam foarte multe oferte pentru a ne alege o tinta sau alta. Ceea ce e de inteles. Nu se mai arunca pe tinte la modul la care o faceau in urma cu un an. Fondurile sunt cumva pasive. Prefera sa se ocupe de administrarea portofoliilor existente pentru a nu le lasa sa se dezechilibreze si intre timp, daca au un 'deal' interesant pe masa, se uita la el", este de parere Tescaru.
El spune ca fondurile de investitii care au inchis tranzactii in ultimul ani au facut foarte bine.
"Eu i-am sfatuit pe clientii mei in 2007 sa vanda, insa au fost si cazuri de tranzactii incepute atunci care nu s-au mai incheiat. Iar un exemplu l-am avut in materiale de constructii. Lucrurile au fost destul de efervescente in 2007. Cand am facut noi evaluarea in septembrie - octombrie 2007 ne bazam pe niste multiplii incheiati cu o luna inainte mizand pe un anumit procent de scadere, insa nu am facut previziuni atat de dramatice. Nu stiu daca cineva ar fi putut spune vreodata ca de la 10 multiplii se vor duce la 3. Eu as fi spus ca se duc la 5-7", a afirmat Tescaru referindu-se la motivele pentru care tranzactia din materiale de constructii a fost abandonata.
Ca exemplu de industrie in care multiplii au scazut foarte mult in doar cateva luni Tescaru da turismul, unde s-a uitat "pentru o potentiala tranzactie".
"In iunie - iulie (2008 - n.red.), multiplii de pe Bursa erau de peste patru. In octombrie erau de doi, doi si ceva. In cateva luni s-au dus cu 50% in jos, in conditiile in care nu cred ca s-a intamplat nimic dramatic cu companiile respective."
In legatura cu asteptarile antreprenorilor locali, consultantul spune ca au inceput sa se ajusteze, numai ca intre timp timp evaluarile au continuat sa scada, ceea ce face imposibila la acest moment intalnirea cererii cu oferta.
Cum vom iesi din acest cerc al asteptarilor?
"Depinde de perceptia pe care o vor avea investitorii despre Romania. Primele elemente pe care le vor simti vor fi noul Parlament si noul Guvern, precum si strategia referitoare la atragerea de noi investitii straine. In momentul in care investitorii vor incepe sa capete putina incredere ca lucrurile din punct de vedere politic sunt pe un drum bun vor incepe sa se uite catre noi", a mai spus Tescaru. Referitor la tranzactiile in care Altria Capital a fost implicata, Tescaru spune ca sunt "cateva" aflate inca in derulate si care urmeaza sa se finalizeze in perioada urmatoare. Dintre deal-urile facute publice in 2007, casa de investitii a oferit consultanta companiilor IT Net Consulting si FIBa Software in vanzarea unor pachete de 70% din actiuni catre grupul polonez Asseco, participand si la vanzarea unui procent din Medicredit Leasing catre Banca Transilvania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO