Companii

Marii berari au vandut peste 8 milioane de hectolitri de bere

20.10.2005, 20:16 20

Asociatia Berarii Romaniei, care detine 70% din piata berii si grupeaza companiile Brau Union, Interbrew, URBB si Ursus Breweries, a anuntat o crestere a vanzarilor de 5,6% in primele noua luni ale acestui an, pana la 8,3 milioane de hectolitri.

In aceeasi perioada, piata totala a berii a inregistrat aproximativ 11,7 milioane de hectolitri.

"In ansamblu, acest lucru este foarte bun pentru piata, intrucat aceste cresteri au fost realizate in ciuda vremii ploioase si a inundatiilor din lunile de vara", a spus Dieter Schulze, presedintele Asociatiei BR.

Asociatia considera ca trendul ascendent inregistrat in primele noua luni va continua si in lunile ramase pana la sfarsitul anului.

Cele patru companii au impreuna 4.400 de angajati, au realizat investitii de aproape 420 de milioane de euro si au platit anul trecut la bugetul de stat aproape 108 milioane de euro. Membrii asociatiei isi propun sa promoveze un mediu competitional transparent, sa asigure un tratament egal si corect in fata institutiilor de reglementare si sa educe consumatorii catre un consum responsabil de bere.

Anul trecut, piata a fost estimata la 14 milioane de hectolitri, valoarea totala depasind 600 de milioane de euro. Brau Union, din grupul olandez Heineken, s-a mentinut si anul trecut pe primul loc in topul vanzarilor interne, in ciuda scaderii cotei de piata. Locul doi a fost ocupat de Compania de Bere Romania din grupul SABMiller. Un salt important a inregistrat grupul European Drinks, care a intrat anul trecut in top 5.

In ultima perioada piata berii a cunoscut o serie de mutari interesante. Liderul pietei autohtone Brau Union a renuntat la trei marci - Arbema, Kaiser si Ciuc Black - si a decis sa inchida fabrica de la Grivita.

Actionarii romani ai companiei Bere Mures, numarul sase de pe piata, au anuntat ca pregatesc relansarea afacerii cu bauturi racoritoare si o investitie in apa plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO