Companii

Marius Ştefan, CEO Autonom, în cadrul unei dezbateri Confidex: Cele două îngrijorări majore pentru perioada următoare sunt creşterea dobânzilor şi creşterea incapacităţii de plată. Faţă de criza din 2009-2010 companiile au mai mult cash şi acces la finanţare

Marius Ştefan, CEO Autonom, în cadrul unei dezbateri...

Autor: Roxana Rosu

01.06.2022, 11:39 106

Cele două îngrijorări majore pentru perioada următoare sunt creşterea dobânzilor, care derivă din inflaţie, şi teama faţă de o creştere a incapacităţii de plată, a declarat Marius Ştefan, CEO Autonom în cadrul unei dezbateri Confidex.

În acelaşi timp, el a spus că, faţă de criza din 2009-2010, companiile au mai mult cash şi acces la finanţare.

”Şi asta, din punct de vedere psihologic, ne creează un confort mai mare deoarece, deşi vedem cu toţii nori aceia gri, de la orizont, ne creează un confort că vom trece peste asta. Mai e ceva, avem o memorie recentă. Adică nu vorbim de criza din 1929 despre care ne-au povestit bunicii, nu, am trecut noi prin asta. Companiile care sunt un pic mai răsărite din punct de vedere financiar aproape toate au prins criza din 2009-2010 şi o ţin minte”, a afirmat CEO Autonom.

El a precizat că, din datele publicate de BNR, urmăreşte cel mai frecvent indicatorul privind volumul creditelor către companii, în lei şi în euro.

„La sfârşitul trimestrului I, era o creştere de peste 25%, faţă de finalul anului trecut. Asta mie îmi spune că societăţile continuă să se crediteze şi eu leg asta de încrederea în viitor. Altfel de ce te-ai credita? Pentru că ai proiecte de investiţii, să te dezvolţi. Cumva ai încredere în viitor. Consider că atunci când va scădea volumul de creditare de la bănci către companii, vom putea spune că scade şi încrederea în viitor”, a precizat Marius Ştefan.

CEO Autonom consideră că acum este cea mai potrivită perioadă pentru a te împrumuta, în vederea dezvoltării business-ului. „Unele dintre cele mai de succes business-uri sunt pornite în criză sau într-o recesiune mai profundă”, a menţionat el.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines Group, atras atenţia asupra crizei forţei de muncă pe piaţa din România, mai ales în contextul unei posibile recesiuni şi a problemelor economice la nivel global şi regional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO