Companii

McDonald's: Daca va fi relaxare fiscala, ne vom accelera investitiile

17.12.2004, 00:00 59

Vanzarile de pe piata romaneasca ale lantului american de restaurante de tip fast-food McDonald's s-au apropiat anul acesta de pragul de 50 de milioane de dolari (circa 40 mil.euro), mai mult cu 15% fata de anul precedent.
Reprezentantii firmei spun ca 2004 a fost cel mai bun an al companiei pe piata romaneasca.
"Anul acesta puterea de cumparare a crescut sensibil si acest lucru s-a simtit, mai ales pe piata de restaurante. 2004 a fost cel mai bun an din cei noua de cand suntem prezenti pe piata romaneasca", a spus Cristian Savu, director de comunicare McDonald's Romania.
McDonald's are in Romania 49 de restaurante si in jur de 2.000 de angajati. Anul acesta compania a deschis un restaurant in hipermarketul Carrefour din Brasov, iar alte doua restaurante au fost deschise anul trecut in incinta celor doua hipermarketuri din Bucuresti - Carrefour si Cora.
Hipermarketurile sunt dealtfel unul din principalele targeturi pentru McDonald's. "In principiu in 2005 ne vom mentine rimul obisnuit de 2-3 noi restaurante nou deschise pe an. Vom avea in primul rand in vedere noile mall-uri si hipermarketuri care se vor deschide in Romania", a mai spus Savu.
Investitia intr-un restaurant McDonald's este cuprinsa intre 900.000 de euro si 1,6 milioane de euro, in functie de locatie si de suprafata.
In 2003, McDonald's Romania a avut o cifra de afaceri de circa 40 de miliaone de dolari, in crestere cu 10% fata de anul 2003.
Desi compania a anuntat de ceva vreme ca intentioneaza sa inceapa extinderea in sistem de franciza, totusi pentru 2005 se va mentine sistemul actual in care restaurantele sunt investitii proprii McDonald's.
Pentru anul viitor compania mizeaza pe o crestere de circa 10% a vazarilor.
"Referitor la vanzarile pe 2005, ne propunem o crestere de circa 10%, insa aceste tinte sunt puternic corelate cu modul in care va evolua puterea de cumparare in Romania", a mai spus Savu. Aceasta ar ansemna o cifra de afaceri de circa 55 de milioane de dolari in 2005.
Reprezentantul companiei sustine ca daca noul Guvern va pune in aplicare masurile de relaxare fiscala prevazute in programele electrorale, ritmul creseterii si al investitiilor McDonald's se va accelera.
"Exista posibilitatea depasirii obiectivelor financiare pentru 2005 in conditiile in care se va materializa relaxarea fiscala anuntata in programele de guvernare. Pana acum taxele si impozitele au fost foarte impovaratoare. In cazul reducerii de taxe ne vom gandi la proiecte de investitii mai ambitioase", a mai spus Savu.
McDonald's Romania este foarte aproape de pragul de profitabilitate, in conditiile in care de la intrarea pe piata compania a functionat pe pierderi. Compania americana Mcdonald's a lansat pe piata romaneasca, la inceputul acestui an, o campania de modificare a meniurilor sale in favoarea produselor dietetice.
Piata restaurantelor de tip fast-food este in continua dezvoltare, mai ales in Bucuresti, datorita accelerarii rimului de viata al populatiei. Principalii concurenti ai McDonald's sunt KFC, Spring Time, Bonjour, Snack Attack, Gregory's, Pizza Hut, Everest.
Pe langa acestea, si alte lanturi internationale de fast-food si-au anuntat recent intrarea pe piata din Romania sau interesul pentru a face acest pas. Compania HappyFood Corporation, ce detine marca de restaurante fast-food HappyFood, cu specific italian, a anuntat ca va intra pe piata romaneasca pana la sfarsitul acestui an. Alte doua companii care si-au manifestat interesul pentru Romania sunt reteaua Hipopotamus si lantul Quick, care vor intra pe piata, cel mai probabil, in 2005.
McDonald's este una dintre cele mai mari retele de restaurante fast-food din lume, prezenta in peste 100 de tari ale lumii. Compania, care va aniversa anul viitor 50 de ani de la infiintare, are o cifra de afaceri globala de circa 20 de milarde de dolari si marja neta de profit de peste 10%.
Dintre competitorii globali ai companiei, numai KFC se regaseste pe piata romaneasca. Un alt concurent, Starbucks si-a manifestaty interesul vizavi de piata Romaniei, insa nu a facut acest pas deocamdata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels