Companii

Mefin - castiguri mai mari, pe vanzari in scadere

27.08.2004, 00:00 18

Producatorul de componente pentru motoare  Mefin Sinaia a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 26,3 miliarde lei (650.000 euro), de peste trei ori mai ridicat in lei comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In euro, cresterea a fost de aproximativ 176%.
Cifra de afaceri realizata de companie in primul semestru a fost insa mai redusa decat cea aferenta aceleiasi perioade a anului trecut. Astfel, vanzarile din perioada analizata au atins in acest an 171,7 miliarde lei (4,2 miliarde lei), cu  21% mai reduse in lei comparativ cu vanzarile de 215,4 miliarde lei (5,8 milioane euro) din aceeasi perioada a anului precedent.
Atat productia vanduta, cat si veniturile din vanzarea marfurilor au inregistrat scaderi, o crestere importanta inregistrand alte venituri din exploatare, care au fost de zece ori mai ridicate in lei , atingand 18,6 miliarde lei (460.000 euro). Profitul din exploatare a fost de 36,8 miliarde lei, de trei ori mai ridicat comparativ cu profitul semestrial de anul trecut aferent aceleiasi activitati.
Mefin nu a reusit sa obtina profit din activitatea financiara nici in primul semestru al acestui an, pierderea inregistrata fiind de 1,1 miliarde lei , mai redusa totusi cu 58% fata de pierderea pe primele sase luni din 2003.
Compania este specializata in proiectarea, producerea si comercializarea de echipamente de injectie pentru motoare Diesel, componente si piese de schimb aferente, piese turnate si extrudate, alte echipamente, instalatii si SDV-uri (scule si dispozitive de verificare).
Mefin a fost privatizata anul trecut, compania DCI Walbridge Partners Ltd. (DCIWA), membra a Grupului Walbridge, cu sediul in Detroit, Michigan, Statele Unite achizitionand pachetul majoritar de actiuni. DCIWA  a platit 1,35 milioane de dolari, pentru actiunile cumparate de la stat, angajandu-se sa efectueze investitii in valoare de aproximativ doua milioane de dolari.
Mefind a derulat recent o operatiune de majorare a capitalului social, in urma acesteia, DCIWA ajungand sa controleze 79,6% din actiuni, restul de  20,37% din actiuni fiind in proprietatea mai multor persoane fizice si juridice.
Actiunile Mefin sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 36.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,2 milioane euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO