Companii

Micii româneşti rămân în ilegalitate

Micii româneşti rămân în ilegalitate

Autor: Gabriel Razi

20.02.2014, 17:31 916

Comisia Tehnică a Uniunii Europene, care trebuia să voteze astăzi lista aditivilor ce pot fi folosiţi pentru produsele alimentare tradiţionale a decis să amâne acest vot pentru luna iunie, după ce în urma discuţiilor informale s-a concluzionat că propunerea ar fi urmat să fie respinsă.

Lista de aditivi cuprindea şi bicarbonatul de sodiu (E500), care este folosit în compoziţia micilor.

“Informal, s-a opus Spania, Danemarca, Suedia, iar Germania s-a abţinut”, au declarat pentru ZF surse oficiale. În aceste condiţii, micii româneşti rămân în “ilegalitate” ca şi până acum, însă fabricile nu vor opri producţia în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles şi cele româneşti au o înţelegere pentru a nu derula inspecţii tehnice pe această temă în următorul an.

Comisia Tehnică se va reuni din nou în luna iunie şi va dezbate din nou lista de aditivi pentru produsele tradiţionale.

Principalul impact al acestei acţiuni este că niciun procesator român de carne nu va mai putea trimite la export mici. Încasările din afaceri cu mici în străinătate sunt estimate 7-10 milioane de euro pe an.

Micii sunt în România o piaţă unde se fac afaceri de 50 de milioane de euro anual, o bună parte fiind acoperită de vânzările la negru. Datele arată că anual se produc şi se vând aproximativ 22.000 de tone de mici din care o bună parte este acoperită de lunile mai, august şi septembrie, atunci când consumul este dublu faţă de celelalte luni.

Acest produs acoperă sub 2% din rulajele întregii pieţe de carne procesată şi este unul dintre cele mai polarizate segmente ale acestei industrii.

Jumătate din piaţă este acoperită de mărcile private şi de brandurile mici locale sau regionale, iar restul este împărţit între cinci jucători mari. Cei mai mari producători de mici din România sunt Doly-Com Botoşani, Diana, Aldis Călăraşi, CrisTim şi Angst. Niciunul dintre aceşti cinci jucători nu are o cotă de piaţă care depăşeşte 25%.

Două treimi din piaţa micilor sunt acoperite de sortimentul de vită-porc, alte 25% de preparatul făcut din carne de porc, iar restul este împărţit de vită, oaie şi alte sortimente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO