Companii

Mihaela Mateescu, Raiffeisen Leasing: Focusul este pe echipamente si pe imobile

Mihaela Mateescu, Raiffeisen Leasing: Focusul este pe echipamente si pe imobile

Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing.: Piata auto a crescut in anii trecuti, fiind principalul motor al pietei leasingului. Se observa insa cum incepe sa creasca treptat cererea pentru celelalte segmente.

02.11.2006, 13:08 79

Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing, mizeaza pe dezvoltarea segmentelor echipamente si imobiliar, dupa ce timp de multi ani piata de leasing s-a bazat aproape in exclusivitate pe cel auto.
"Piata auto a crescut in anii trecuti, fiind principalul motor al pietei leasingului. Se observa insa cum incepe sa creasca treptat cererea pentru celelalte segmente. In continuare, focusul va fi pe echipamente si pe imobile", a declarat Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing.
La momentul actual, 79% din cele 3.500 de contracte incheiate pana la finele lunii septembrie sunt reprezentate de finantari acordate achizitiei de autovehicule. In acest segment, compania s-a specializat in finantarea autocamioanelor si a vehiculelor de transport, avand chiar si un departament dedicat.
"Finatarile pentru camioane reprezinta o parte importanta din activitatea noastra. Lucram aproximativ cu aceiasi clienti de cand ne-am inceput activitatea. Putem spune ca am crescut odata cu clientii nostri, dat fiind ca aproximativ 95% din activitatea companiei este legata de companii, persoanele fizice reprezentand o pondere mai putin importanta in portofoliu", a spus Mateescu.
Cu toate acestea si piata auto are inca potential de crestere. "Ceea ce va sustine in continuare piata auto va fi necesitatea de innoire a parcurilor auto pentru transporturile in comun din orasele cu mai mult de 200.000 de locuitori", spune Mateescu. Pe langa parcurile auto, vehiculele necesare pentru serviciul de salubritate, iluminat si celelalte utilitati vor reprezenta si ele o parte importanta.
Finantarile pentru echipamente si cele pentru proiectele imobiliare reprezinta 20%, respectiv 1%, din totalul portofoliului Raiffeisen Leasing. "Pentru anul 2007 estimam o crestere in portofoliu pentru leasingul pentru echipamente, ajungand la o pondere de 25%, iar pentru leasingul imobiliar estimam o pondere in portofoliu de 10-15%", prognozeaza Mateescu.
Cresterea pentru aceste segmente este pusa pe seama dezvoltarii sectorului constructiilor si infrastructurii, dat fiind ca de aici vine cea mai mare parte a cererii pentru echipamente si utilaje.
"Aceasta evolutie va fi sustinuta de investitiile ce urmeaza a fi efectuate ulterior integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in infrastructura, constructii, distributie, determinata si de dezvoltarea unei piete mature si de reglementarile ce urmeaza a fi inplementate", a adaugat Mateescu.
Valoarea contractelor incheiate de Raiffeisen Leasing in primele noua luni ale anului este de 116 milioane de euro, cu aproximativ 25% mai mult fata de valoarea celor 4.000 de contracte incheiate in aceeasi perioada a anului trecut.
Pentru anul viitor "procentul de crestere preconizat pentru afacerile Raiffeisen Leasing este de aproximativ 25%, aceasta urmand a se realiza in conditiile estimarii cresterii pietei si proiecte care vor fi finalizate cel mai probabil in 2007. De asemenea, compania isi concentreaza atentia pe cresterea vanzarilor pe echipamente si real estate".
Finantarile individuale acordate de Raiffeisen Leasing pentru proiectele de real estate se ridica la o valoare de maxim 20 de milioane de euro si s-au indreptat preponderent spre segmentul industrial.
"Pe imobiliar ne-am orientat spre industrial, birouri, centre de afaceri, hale de productie. Cele mai mari proiecte au ajuns la aproape 20 de milioane. Mai avem in derulare mai multe proiecte, dar este prematur sa oferim informatii suplimentare, dat fiind ca suntem in faza de negociere a termenelor si conditiilor contractelor", a precizat Mateescu.
Ea crede ca piata leasingului va cunoaste o crestere mai accentuata pe termen scurt si mediu " ce va fi determinata de cerintele pietei, iar pe termen lung va cunoaste o consolidare", odata cu maturizarea pietei. Maturizarea va avea loc odata cu intrarea pe piata si a unor alti mari jucatori de pe pietele internationale - mai ales in sectorul retailului bancar, unde mai multe banci si-au prezentat interesul", opineaza Mateescu.
Dobanda medie practicata de Raiffeisen Leasing este intre 7,5 si 8,5%, insa in functie de obiectul finantat si de situatia economico-financiara a solicitantului, dobanda poate varia.
La nivelul pietei de leasing, structura finantarilor din portofoliul companiilor de profil s-a modificat de la an la an. Practic, sectorul auto, care detinea aproape 90 de procente in anul 2003, a ajuns la jumatatea anului 2006 la 64% din totalul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO