Companii

Minimax Discount face cea mai mare tranzactie de pe piata spatiilor industriale

24.05.2005, 19:20 21

Reteaua de magazine de tip discounter, cu sortiment restråns si preturi reduse, Minimax Discount a preinchiriat un spatiu de 14.000 de metri patrati pentru depozitul sau central in cadrul proiectului logistic Mercury Logistic Park, situat in zona de nord-vest a Capitalei.

Tranzactia, intermediata de compania imobiliara Eurisko, este cea mai mare din acest an de pe piata spatiilor industriale, iar avånd in vedere nivelul chiriei lunare in zona de vest a orasului (4,5-6,5 euro/mp pentru spatii industriale, potrivit studiilor), este de asteptat ca la nivelul celor zece ani valoarea totala sa depaseasca opt milioane de euro.

a??Spatiul de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti este necesar pentru dezvoltarea pe termen lung - påna in stadiul extinderii retelei la 50 de magazinea??, a declarat Rainer Exel, directorul general al Minimax Discount.

Pe långa depozitul central din zona de nord-vest a Capitalei, Minimax Discount isi va mai deschide un alt depozit, cel mai probabil in zona de nord a tarii, pentru a acoperi extinderea companiei in zona.

Minimax Disocunt va fi din luna octombrie a acestui an primul chirias din cadrul proiectului Mercury Logistic Park, un proiect industrial care va aduce pe piata un stoc de aproximativ 100.000 de metri patrati.

a??In acest moment exista o cerere foarte mare de astfel de proiecte pe piata, insa marii developeri internationali au o usoara teama fata de birocratia din sistemul romånesc. De aceea, cei ce care au demarat un astfel de proiect sunt reprezentantii unei companii cu experienta pe piata localaa??, declara Muler Onofrei, manager al departamentului de spatii industriale al Eurisko.

Mercury Logistic Park este situat pe un teren de 200.000 mp, dezvoltatorul proiectului fiind compania Phoenix Real Estates, responsabila si pentru un alt proiect de spatii industriale livrat anul trecut - Phoenix Business Park. Acesta are o suprafata de 10.000 de metri patrati si are printre chiriasi companii precum FM Logistics, De Groot sau Wilkins.

a??Daca påna acum astfel de dezvoltari erau sporadice, dupa proiectele Geodis, Cefin si acesta, marii dezvoltatori internationali vor vedea ca piata este pregatita sa absoarba astfel de dezvoltari si isi vor demara si ei propriile proiecte. Aceasta noua dezvoltare reprezinta, practic, un pas firesc catre debutul maturizarii pietei romånesti de spatii industrialea??, spune Muler Onofrei.

Spatiile industriale au fost timp de mai multi ani cenusareasa pietei imobiliare romånesti. Dezvoltatorii s-au concentrat in mod special asupra spatiilor de birouri, acolo unde cererea a fost si ramåne mult peste oferta, mai ales in cazul spatiilor de calitate.

Este de asteptat insa ca pe masura ce afacerile companiilor active pe piata romåneasca, fie ca este vorba de activitati de productie, comert sau orice fel de servicii, se dezvolta, spatiile industriale isi reintra in drepturi.

Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este Cefin Logistic Park, un proiect dezvoltat de compania Cefin, care a fost achizitionat anul trecut de fondul de investitii austriac Europolis, desi se afla inca a??pe hårtiea??.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO