Companii

MOL: Criza, o gura de aer proaspat pentru industria petroliera

25.09.2008, 20:15 14

MOL, unul dintre cele mai importante grupuri petroliere din Europa Centrala si de Sud-Est, spune ca actuala criza, considerata a fi cea mai grava din istoria pietelor financiare, s-ar putea dovedi benefica pentru industria petrolului.

"Daca ne uitam la nivelul global al productiei, in Mexic aceasta scade, in Marea Britanie la fel, iar productia din Statele Unite este mult sub nivelul asteptarilor. Exista un deficit major de specialisti, de echipamente, furnizorii de astfel de utilaje nemaiputand face fata. In acest context global, criza financiara si efectele ei de incetinire a cresterii economiilor vin ca o gura de aer proaspat pentru industria petroliera. Practic, acest context ne cumpara timp pentru a prinde din urma cererea", explica Laszlo Varro, chief economist in cadrul MOL. Potrivit acestuia, incetinirea ritmului de crestere al economiilor va duce implict la scaderea consumului de produse petroliere, ceea ce ar putea duce la preturi mai mici in ceea ce privese barilul de petrol pe pietele internationale. Scaderea cererii la nivel european este indicata si in studiile realizate de banci precum Erste, analistii austrieci anticipand o reducere drastica a cererii de produse rafinate in regiunea Europei Centrale si de Est.
"Chiar daca pretul barilului de petrol va scadea ca urmare a reducerii cererii, companiile petroliere nu vor fi semnificativ afectate. Expunerea la acest risc nu este foarte mare tinand cont de faptul ca majoritatea companiilor petroliere sunt companii puternice, cu un cash-flow rezistent", explica Varro.
  • Cititi un interviu cu Laszlo Varro in editia de luni a ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO