Companii

Motivul real pentru care România a ratat primul call pe hidrogen: scrisorile de la bănci au venit după semnarea contractelor de finanţare

Motivul real pentru care România a ratat primul call pe...

Autor: Roxana Petrescu

24.07.2023, 00:07 1025

La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a anunţat încetarea amiabilă a tuturor contractelor de finanţare semnate cu 7 beneficiari pentru proiecte pe hidrogen, cu bani din PNRR, printre companiile câştigătoare numă­rându-se Chimcomplex şi OMV Petrom.

Deşi la acel moment motivul din spatele acestei decizii a fost destul de neclar, Curtea de Conturi spune acum că decizia trebuia luată pentru că scrisorile de confort angajante au fost depuse abia după semnarea contractelor de finanţare. Contractarea a fost astfel amânată pentru septembrie, România având în acest moment o reală problemă în punerea banilor din PNRR la treabă şi un deadline cert pentru finalizarea proiectelor, 2026.

„Prezentarea unor scrisori de confort angajante şi emise ulterior datei de semnare a contractului de finanţare, chiar dacă sunt conforme din punct de vedere al conţinutului, contravine prevederilor Ghidului Specific şi este de natură să afecteze respectarea principiului nediscriminării şi egalităţii de tratament (Ghidul prevedea prezentarea unor scrisori de confort la semnarea contractului de finanţare pentru a proba eligibilitatea şi are caracter imperativ, aplicabil tuturor solicitanţilor)“, a explicat Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO