Companii

Multinaţionalele din bunuri de consum au închis 25 de fabrici

30.08.2010, 23:57 30

În ultimii cinci ani, 25 de fabrici deţinute de cei mai mariproducători ai industriei alimentare şi a băuturilor şi-au închisporţile, aproape 3.000 de persoane fiind disponibilizate în urmaacestor decizii de restructurare.
"Interesul principal nu este piaţa locală, ci pia ţainternaţională. Astfel, unităţile de producţie sunt comparate curezultatele fabricilor din alte ţări şi doar cele mai bune vorputea supravieţui", a declarat Michael Weiss, vicepre - şedinte şipartener al companiei de consultanţă managerială A.T.Kearney.
Printre companiile care au închis pană la trei unităţi de producţiedin 2005 şi pană în prezent se numără atat Bunge Romania -producătorul Floriol şi liderul pieţei locale de ulei vegetal, catşi producătorul lactatelor Milli şi Napolact - FrieslandCampina Roma nia sau Coca-Cola HBC Romania, deţi nătorul brandului de băuturirăcoritoare Coca-Cola. Aceste închideri, care ar putea continua şiîn viitorul apropiat, au fost determinate de dorinţa jucătorilorinternaţionali de a îşi optimiza producţia la nivel european şi dea reduce costurile.
În plus, multe fabrici localizate în interiorul oraşelor au fostînchise fie pentru că producţia nu putea fi mărită, fie pentru caterenurile pe care erau situate să poată fi vandute, în special înperioada de boom economic resimţită pană în 2008.
"Noile standarde de mediu şi de sănătate impuse de UE determină noiinvestiţii în unităţile de producţie.

Dacă aceste investiţii nu sunt justificate de o producţieprofitabilă, companiile nu au alte opţiuni decat de a închidefabrica", a afirmat vicepre - şedintele companiei A.T. Kearney.

Citiţi în ziarul de maine unde şi-au relocat companiileunităţile de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO