Companii

Nadia Crisan: De-a lungul investigatiei CE orice declaratie a Ford ar fi fost o speculatie

Nadia Crisan: De-a lungul investigatiei CE orice declaratie a Ford ar fi fost o speculatie

Nadia Crisan, managing director al McGuireWoods Romania

14.03.2008, 15:03 332

Pentru activitatea Ford relevante sunt uzina, terenul de sub uzina si celelalte doua active, un bloc de locuinte la Craiova, care va fi renovat si in care vor locui managerii uzinei si un teren la Constanta, este de parere Nadia Crisan, managing director al McGuireWoods Romania, care a facut parte din echipa de negociatori ai Ford alaturi de Lyle Watters, repezentant al constructorului, si Manuela Nestor, managing partner in cadrul firmei de avocatura NNDKP.
Reprezentantii Ford of Europe au vizitat uzina de la Craiova inca din 2001. In 2005, cand presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu Bill Ford la biroul acestuia din Dearborne cei doi au discutat pe marginea acestui subiect.
"Negocierile dintre Ford si Comisia de Privatizare au inceput pe 6 iulie si s-au finalizat pe 3 septembrie. Conditia principala pe care a pus-o Ford a fost de a prelua o companie "curata", fara datorii. Ford dorea o uzina fara datorii, care sa inceapa productia cat mai rapid, statul roman dorea un pret cat mai bun, un format cat mai acceptabil. Ford nu a venit in Romania sa faca afaceri imobiliare, ci sa produca masini. Intentia Ford a fost de la inceput foarte clara si nu a urmarit implicarea in afaceri imobiliare", spune Crisan.
Unul dintre momentele dificile din timpul negocierilor a fost acela al separarii activelor.
"Aceasta a fost cea mai provocatoare problema intalnita de-a lungul negocierilor. Cum se poate da unda verde privatizarii, statul roman sa-si maximizeze profitul pe care il poate lua, Ford sa inceapa operatiunile la Craiova, iar actionarii minoritari sa obtina un profit cat mai ridicat pentru pachetul detinut", a spus Crisan.
In aceasta perioada cei de la Automobile Craiova au continuat productia de autoturisme si de motoare. Ca in cazul altor privatizari, la uzina a existat o camera de date. Cei de la fabrica au oferit asistenta necesara atat Ford, cat si GM in perioada cercetarilor la Camera de date.
"De-a lungul investigatiei Comisiei Europene orice declaratie din partea Ford ar fi fost o speculatie. Ford s-a concentrat pe planul de actiune si de a raspunde CE intr-un timp cat mai scurt. Spre exemplu, daca ni se solicita sa raspuntem intrebarilor CE intr-un termen de doua saptamani, impreuna cu partea romana incercam sa raspundem in cel mult o saptamana. In felul acesta, Ford a reusit sa obtina prima rezolutie a CE dupa aderarea Romaniei la UE intr-o investigatie pe ajutor de stat in doar 4 luni si jumatate."
McGuireWoods si-a inceput activitatea pe piata locala in martie anul trecut, cand a fost deschis biroul, pentru colaborarea cu Ford si Smithfield.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO