Companii

Negocieri la apartamente: minus 20% din pretul afisat

31.05.2010, 23:08 45

Mobila, masina sau locuri de parcare cadou sunt doar o parte dinofertele cu care dezvoltatorii incearca sa atraga cumparatorii deapartamente, care in ultimii doi ani trec tot mai rar pragulshowroom-urilor cu locuinte. Chiar daca nu vor sa fie citati,managerii proiectelor imobiliare care mai au zeci sau chiar sute deapartamente disponibile spre vanzare admit faptul ca pe langaaceste oferte, negocierile de pret au devenit un fapt obisnuit, inspecial in cazurile in care clientii dispun de o suma importanta debani.

"Depinde si de perioada in care ai un asemenea client culichiditati. Daca vine intr-o perioada in care ai de facut platicatre banca sau alti furnizori si nu ai incasari, negocierile potajunge pana la 20% din pretul normal", spun reprezentantii unuiproiect cu cateva sute de locuinte din Bucuresti.

Alti dezvoltatori sustin ca discounturile sunt mult mai mici,deoarece preturile au fost deja ajustate pe parcursul ultimului ansi jumatate.

"Piata rezidentiala in ultimele 12-18 luni a avut o tendinta dediminuare accentuata a preturilor si a volumelor de vanzare. Ca oconsecinta, discountul actual in rezidentiale nu poate sa mai fiesemnificativ, ci mai degraba simbolic. Grupul nostru de companiiofera reduceri mici in caz de plata integrala (1-4%) sau pana la 5%in cazul achizitionarii «en gros» a 5 apartamente", spune Dan IoanPopp, presedinte si actionar al grupului Impact.

Programul Prima casa a mai redus din presiunea de pe umeriidezvoltatorilor, astfel ca pentru preturile ajustate deja sprenivelul de 60.000 de euro clientii renunta la negoceri, daca seincadreaza in program.

"In principiu se mai discuta cu persoanele care vin cu baniicash, dar in ultima perioada cei mai multi cumparatori au venit cucredite prin programul Prima casa, astfel ca preturile nu au maifost negociate", spune Carmen Manea, consilier de vanzari in cadrulproiectului Primavara Ghencea, unde mai sunt disponibile 60 delocuinte - garsoniere si apartamente cu doua si trei camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO