Companii

Nelu Iordache isi face holding si-l desemneaza pe Racaru sa-i conduca toate operatiunile

Nelu Iordache isi face holding si-l desemneaza pe Racaru sa-i conduca toate operatiunile

Gheorghe Racaru: Cat sunt eu in companie, pe mine ma intereseaza ca Blue Air sa ramana lider de piata. Banii nu m-au interesat niciodata, desi intotdeauna am avut.

27.05.2009, 00:00 115

"Suntem in proces de reorganizare, in urma caruia eu ma voi ocupa de managementul tuturor afacerilor (controlate de Nelu Iordache -n.r.)", declara Gheorghe Racaru cu trei zile inaintea anuntului privind infiintarea holdingului.

Acesta va cuprinde, pe langa Blue Air, si firma de constructii Romstrade (cu afaceri preli-minate pentru 2008 de 230 de milioane de euro, cu 20% mai mari fata de 2007), un business in domeniul energiei eoliene (cu trei turbine eoliene a cate 1,5 MW putere instalata fiecare, la Adunatii Copaceni), precum si o ferma de pomi fructiferi, tot la Adunatii Copaceni.
Dintre acestea, doar operatorul aerian si firma de constructii aduc venituri anuale de aproape 400 de milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.
Romstrade a castigat in ultimii doi ani, mai ales in timpul mandatului lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, mai multe contracte de reabilitare de drumuri nationale si de constructie a unor variante ocolitoare, cu o valoare totala de peste 650 mil. euro.
Compania a inregistrat de altfel una dintre cele mai dinamice cresteri din sector, ajungand in 2007 la o cifra de afaceri de 198 mil. euro, de 10 ori mai mare decat in 2006, in timp ce profitul net al companiei a ajuns la 20 mil. euro, de 20 de ori mai mare decat in 2006.
De altfel, Iordache a obtinut in acest an si una dintre cele mai mari finantari de pe piata locala, omul de afaceri semnand cu Credit Suisse un acord pentru un imprumut de 140 mil. euro pentru lucrari de infrastructura.
 
Un proiect agricol la Adunatii Copaceni
Proiectul agricol este insa cel mai recent business al lui Nelu Iordache, care se va bucura de atentie sporita pe termen lung: "Avem o suprafata cultivata de 100 de hectare si urmeaza sa o dublam", spune Racaru, care nu a dat detalii despre numele holdingului sau participatia pe care o va avea in cadrul acestuia.
Cat despre pachetul de actiuni de 10% pe care Racaru il detine la Blue Air, acesta a fost un cadou oferit de Nelu Iordache in 2007, cand a implinit 60 de ani. "Cat sunt eu in companie, pe mine ma intereseaza ca Blue Air sa ramana lider de piata. Banii nu m-au interesat niciodata, desi intotdeauna am avut."
Gheorghe Racaru, 62 de ani, este omul care, in decembrie 2004, a pus bazele Blue Air, cea mai mare companie aeriana privata romaneasca. Anterior venirii sale la conducerea operatorului low-cost, a fost director general la Tarom, respectiv la SCH Grand (proprietarul hotelului de cinci stele JW Marriott din Capitala).
 
L-am intrebat pe Iordache daca are bani de pierdut
Decizia de a prelua conducerea Blue Air a venit in urma solicitarii directe din partea proprietarului companiei, Nelu Iordache.
"Primul lucru pe care l-am intrebat a fost daca are bani de pierdut." Si a avut, pentru ca investitiile de peste 10 milioane de dolari cu punerea pe picioare a Blue Air au fost recuperate dupa un an si jumatate. "Primul an a fost cel mai dificil din cei cinci petrecuti la Blue Air", spune Racaru.
Astazi Blue Air este liderul pietei low cost, cu circa 1,2 milioane de pasageri transportati, si o cifra de afaceri de 120 mil. euro in 2008. Pentru 2009, compania estima la inceputul anului incasari de 150 mi. euro si un numar de 1,5 milioane de pasageri.
"Ne-am reevaluat in sus estimarile pentru anul in curs, ca urmare a numeroaselor proiecte pe care le avem in desfasurare." Astfel, Blue Air asteapta in acest an venituri de 170 de milioane de euro si 1,7 milioane turisti transportati. Proiectele despre care vorbeste Racaru vor fi anuntate in urmatoarele saptamani, dar "nu poate fi vorba", spune managerul, "decat de inaugurarea unor destinatii noi ori suplinirea altora deja existente".
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels