Companii

Nemes, Roland Berger: ”Businessul petrolier de downstream va deveni neprofitabil”

23.07.2010, 12:48 77

Szabolcs Nemes, consultant Roland Berger, crede că, la consumulîn scădere şi la costurile mari pe care le au petroliştii,businessul de downstream va deveni neprofitabil, aşa că propunesoluţii pentru creşterea veniturilor din acest segment: "O partedin creşterea preţului va fi absorbită de marja de profit,deoarece, dacă ar translata toate costurile în preţul final,carburantul ar deveni prea scump şi ar pierde clienţi". Nemes segândeşte că benzinarii din România nu au acum pârghii prin care săjustifice noi scumpiri, dar spune că aceştia ar trebui să profitedin ce în ce mai mult de prezenţa în piaţă: "Poate suna puţinneobişnuit, dar cred că lanţurile de retail de carburanţi pot săintroducă zeci de noi servicii, de la spălătoriile de haine lavânzarea a orice fel de produse, orice altă activitate comercialăaducând acum mai mulţi bani decăt vânzarea de benzină".

Citiţi mai multe estimări despre cum încearcă petroliştii să stopeze cădereavănzărilor de carburanţi într-o analiză pe www.businessmagazin.ro.

Sectorul de downstream este un termen folosit de obicei pentruzona de rafinare a petrolului şi vânzarea şi distribuţia gazelornaturale şi a produselor derivate din petrol. Printre astfel deproduse se numără gazul, combustibilul pentru abioane, alţicombustibili sau asfalt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO