Companii

Nestor a avut incasari de peste 12,5 milioane de euro

Nestor a avut incasari de peste 12,5 milioane de euro

Ion Nestor, managing partner al casei de avocatura NNDKP: Firma asta nu inseamna numai Ion Nestor. Daca ar fi asa, ar incapea intr-o garsoniera.

12.02.2007, 15:43 88

Casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de peste 12,5 milioane de euro, fata de 7 milioane de euro in 2005.
o contributie semnificativa la realizarea acestor rezultate a avut-o onorariul de succes obtinut in urma vanzarii BCR, tranzactie care s-a inchis efectiv in ultimul trimestru al anului trecut, aproape la un an dupa semnarea documentelor intre stat si grupul austriac Erste, cel care a cumparat cea mai mare banca din Romania.
"Rezultatele obtinute sunt peste ceea ce am bugetat la inceputul anului. Dincolo de onorariul de succes obtinut la BCR, o contributie importanta la rezultate a venit de pe partea de real estate, din achizitii si fuziuni sau din banking", a declarat Ion Nestor, managing partner, intr-un interviu acordat ZF.
Onorariul de succes obtinut de consultantii statului - bancheri, avocati, auditori - la BCR a depasit 20 de milioane de euro.
Nestor este unul dintre cei mai puternici avocati de pe piata locala de business, firma infiintata de el in 1990 fiind implicata in cele mai mari tranzactii incheiate in Romania. La BCR, tranzactie de 3,75 miliarde de euro, NNDKP a reprezentat interesele statului, iar la Petrom, tranzactie de peste 1,5 miliarde de euro, casa de avocatura a fost de partea cumparatorului, OMV-Austria.
"Pentru mine BCR a ramas pana in ultima clipa cel mai interesant proiect la care am lucrat. Eu am coordonat direct acest proiect, dar realizarea efectiva i-a apartinut uneia din partenerele mele, Alina Radu, care coordoneaza practica de drept bancar a NNDKP. Privatizarea Petrom a fost un proiect interesant, dar din afara, pentru ca nu l-am coordonat eu", a spus Nestor.
Proiectul Petrom a fost in responsabilitea Manuelei Nestor, cel de-al doilea managing partner, o alta partenera, Carmen Peli, fiind de asemenea implicata efectiv in tranzactie.
"Firma asta nu inseamna numai Ion Nestor. Daca ar fi asa, ar incapea intr-o garsoniera."
In 2006, avocatii de la NNDKP au reprezentat grupul indian Ranbaxy in achizitia producatorului de medicamente Terapia Cluj, in cea mai mare tranzactie privata a anului trecut, de 324 de milioane de dolari; a acordat asistenta in legatura cu proiecte de finantare in valoare totala de aproximativ 3,2 miliarde de euro; au consiliat fondul de investitii RAEF in vanzarea a trei societati, de leasing, credite ipotecare si credite de consum catre grupul General Electric pentru o suma totala de 140 de milioane de euro; au asistat unul din cei mai puternici developeri imobiliari locali, GTC, in mai multe proiecte pe real estate sau au acordat asistenta juridica fondului de investitii britanic North Asset Management in proiectul privind achizitia unui centru comercial la Sibiu, tranzactie in valoare de 82 mil. euro. In total, au asistat clienti in proiecte imobiliare in valoare de peste 4 miliarde de euro. Francisc Peli a gestionat asistenta juridica acordata in proiectele imobiliare.
Nestor spune ca si in acest an piata de avocatura de business va continua sa creasca sustinut, sectorul de real estate fiind acum un generator important de venituri. De asemenea vor veni noi investitori interesati de Romania odata cu integrarea in UE, evolutiile din economie fiind mult mai previzibile acum.
Cresterea economica din ultimii ani, 7,5%-8% in 2006, si potentialul de dezvoltare mult mai mare decat cel din Ungaria sau Cehia au pus Romania pe harta investitorilor. Nestor sustine ca in ciuda faptului ca Romania este acum pe lista investitorilor straini, ritmul incet in care se misca autoritatile in unele proiecte mari, cum ar fi vanzarea Daewoo Craiova, proiectele de parteneriat public-privat (Esplanada, Casa Radio) sau constructia de autostrazi, ar putea duce la ratarea unor mari oportunitati. "Fabrica auto de la Craiova este extrem de importanta, dar cei care sunt interesati nu vor sta sa ne astepte la nesfarsit. De asemenea nu reusim sa facem marile proiecte de parteneriat public privat. Suntem campionii ratarii marilor oportunitati."
Piata locala de avocatura de business este estimata acum intre 100 si 150 de milioane de euro, cele mai mari firme fiind NNDKP, Linklaters (biroul local al numarului doi mondial), Musat, Tuca - Zbarcea sau Bostina.
Nestor spune ca are in plan sa recruteze in acest an 6 avocati si 10 avocati stagiari.
"Am crezut ca ne putem opri cu recrutarile, dar in realitate piata si cresterea activitatii justifica sporirea numarului de avocati dincolo de ce ne-am inchipuit. Nu o sa surprinda pe nimeni ca marile firme sa atinga anul acesta 80 de avocati."
El crede ca acum piata a devenit mult mai sensibila la tarifele practicate de avocati, datorita diversitatii ofertelor, avand in vedere ca sunt mai multe case plasate pe nivelul superior care pot oferi servicii de calitate.
"Politica noastra de crestere a onorariilor va fi mult mai prudenta fata de anii anteriori. Dorim sa fim in continuare o firma cu servicii premium, dar acest lucru nu exclude o anume flexibilitate in functie de client si proiect."
Tarifele avocatilor practicate pe piata de business pot varia intre 100 si 600 de euro pe ora.
In ultimul an, cresterea pietei romanesti a devenit interesanta, cel putin ca nivel de discutie, pentru mai multe firme globale de avocatura. In afara de Linklaters si Cliford Chance, numarul unu in lume, care s-a asociat anul trecut cu Badea Georgescu, o firma de talie mijlocie, alte nume mari internationale nu sunt prezente la Bucuresti.
Nestor crede ca piata romaneasca nu este suficient de matura si mare ca sa justifice crearea unor adevarate birouri locale ale marilor firme. "Din punct de vedere economic nu are sens. Eu cred ca piata ar trebui sa fie cuprinsa intre 300-400 de milioane de euro, ca sa justifice instalarea marilor nume. Cei care au venit pana acum nu au creat birouri adevarate, ci doar niste prezente. Tot ce s-a realizat pana acum s-a facut prin afilieri, nu prin achizitii. Toti am purtat discutii, dar nu am mers mai departe. Cu cat devii mai mare, cu atat scad sansele sa fii achizitionat", spune Nestor.
Pe de alta parte, el spune ca din punct de vedere al strategiei, al marketingului si al cresterii numarului de clienti globali care opereaza pe mai multe piete, exista posibilitatea ca anumite nume mari sa decida ca trebuie sa fie prezente la Bucuresti, chiar daca sumele castigate sunt mici.
In ultimii doi-trei ani ani, piata locala s-a mai impartit, in sensul ca mai multi avocati sau chiar echipe intregi au plecat din firmele mari, formand alte firme. Florentin Tuca, numarul doi de la Musat, care alaturi de Nestor, reprezinta cel mai cunoscut nume de pe piata, a plecat sa faca o noua firma alaturi de Gabriel Zbarcea si alti parteneri sau Adrian Bulboaca de la Linklaters, care a luat-o din acest an pe cont propriu, sunt doar cateva din cazurile care arata ca piata este vie si ca sunt multi avocati care cred ca pot reusi fara sa aiba in spate un nume mare.
Nestor a fost ferit de rupturi semnificative, de avocati care pot crea gauri mari prin plecarile lor. El spune ca aceste plecari sunt fenomene absolut normale.
"In prima categorie sunt avocatii buni, ambitiosi, care isi doresc sa se dezvolte pe cont propriu, sunt increzatori in ei si orice ai face, nu poti sa-i tii. In a doua categorie sunt avocatii care sufera o anumita dezamagire, iar acestia nu au ambitia de a porni pe cont propriu si atunci se duc in alte firme. A treia categorie este formata din avocatii care isi gasesc ambitiile de realizare intr-o firma mare de avocatura, vor sa lucreze sub un brand, iar in a patra categorie sunt cei care pleaca pentru ca sunt frustrati, au senzatia ca li s-ar cuveni mai mult mai repede si atunci se duc si se alipesc la alte firme, iar ce-i motiveaza este nemultumirea personala si neimplinirea."
NNDKP a avut intotdeauna o politica echilibrata de promovari din echipa proprie si de recrutari laterale. De curand a avut loc o runda masiva de promovari, care a cuprins trei parteneri - Alexandru Harsany, conducatorul domeniului de practica Proprietate intelectuala, Carmen Peli, conducatorul domeniului de practica Fuziuni, achizitii si concurenta, si Francisc Peli, care conduce domeniul de practica Tranzactii si investitii imobiliare al firmei.
Nestor spune ca acum nu mai vrea sa fie in prim-plan, rolul lui fiind mai mult de manager, fiind ocupat cu reorganizarea si transformarea firmei conform cerintelor actuale si viitoare ale pietei. "Trebuie sa facem o firma capabila sa reziste si in viitor pietei, care va deveni mult mai competitiva si mai dura. Daca nu o facem acum, ramanem in urma, iar pana acum nu am ramas niciodata in urma in ultimii 17 ani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO