Companii

Niculae, 100 mil. euro in prima rafinarie de bioetanol

Niculae, 100 mil. euro in prima rafinarie de bioetanol
05.11.2009, 23:55 30

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a investit 100 demilioane de euro din surse proprii in prima rafinarie de bioetanoldin sud-estul Europei, la Zimnicea in judetul Teleorman, aceastafiind cea mai mare suma alocata in productie in ultimii ani de uncapitalist roman.
Omul de afaceri mizeaza pe faptul ca operatorii economici dinRomania sunt obligati, potrivit normelor UE, sa introduca pe piatadin 2009 doar benzina cu continut de bioetanol (substitut albenzinei) de 4,5%-5% in volum pentru a reduce consumul de gazenocive, urmand ca din 2010 procentul sa creasca treptat, tintafiind de 20% in 2020.
Rafinaria, proiectata in China si pentru care vor lucra 350 depersoane, va avea o capacitate de productie de 80.000 de tone pean, ceea ce inseamna afaceri de circa 40 de milioane de euro lapreturile actuale. Porumbul, principala materie prima necesaraproductiei de bioetanol, va fi furnizat de divizia de agricultura aInteragro care cultiva peste 15.000 ha exclusiv cu aceasta planta,dar si de alti producatori.
Cei mai mari antreprenori locali, printre care Ion Tiriac, CezarRopotan de la Arabesque sau Iulian Dascalu, care detine centrelecomerciale Iulius Mall, au ales sa investeasca in domenii caretailul, distributia si serviciile, apeland implicit laimporturi.
Spre comparatie, Niculae este in momentul de fata cel mai puternicinvestitor in productie, avand activitati in industria chimica, inagricultura si sectorul alimentar in care a injectat sute demilioane de euro in ultimii zece ani. Cele 15 companii pe care leconduce, cei 9.000 de angajati, majoritatea lucrand in cadrulcombinatelor chimice la care detine participatii directe siindirecte, au contribuit la crearea unui grup cu afaceri de pesteun miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO