Companii

Niculae a investit 100 mil. euro intr-o rafinarie de bioetanol si spera la clienti ca Petrom, Lukoil sau Rompetrol

Niculae a investit 100 mil. euro intr-o rafinarie de bioetanol si spera la clienti ca Petrom, Lukoil sau Rompetrol

Ioan Niculae, administratorul grupului Interagro: Deocamdata nu am semnat nimic, dar potentialii clienti sunt marile companii petroliere, ca Petrom, Lukoil sau Rompetrol

05.11.2009, 23:14 286

Omul de afaceri Ioan Niculae, administratorul grupuluiInteragro, cu activitati in industria chimica si agricultura, afinalizat o investitie de 100 mil. euro intr-o rafinarie debioetanol, cu o capacitate de 80.000 tone/an, la Zimnicea, injudetul Teleorman.
"In doua luni, dupa ce rafinaria va incepe sa functioneze, vom stiexact cine va cumpara bioetanol. Deocamdata nu am semnat nimic, darpotentialii clienti sunt marile companii petroliere, ca Petrom,Lukoil sau Rompetrol. Deocamdata companiile importa bioetanol, daram putea deveni o alternativa daca li se vor parea convenabiletermenele de livrare sau pretul stabilit de noi. La randul nostru,vom putea alege sa exportam, daca vom obtine preturi mai bune", adeclarat pentru ZF Ioan Niculae, presedintele Interagro.
Conform normelor Uniunii Europene, din 2009, operatorii economicidin Romania sunt obligati sa introduca pe piata doar benzina cucontinut de bioetanol de 4,5%-5% in volum, urmand ca, din 2010,procentul sa creasca treptat, tinta fiind de 20% in 2020.
In Romania, se consuma anual circa cinci milioane de tone debenzina, ceea ce inseamna ca, in aceasta prima faza, cand benzinatrebuie sa contina 5% bioetanol, este nevoie, la nivel national, decirca 350 de milioane de litri pe an, adica o productie zilnica deun milion de litri, dupa datele furnizate de Interagro.
Investitia in rafinaria Bio Fuel Energy din Zimnicea, unde vorlucra 350 de persoane, s-a ridicat la 100 de milioane de euro sieste facuta din fondurile proprii ale companiei. "Un scenariupesimist arata ca investitia va fi recuperata in sase ani, unuloptimist, in doi-trei ani, iar un scenariu realist vede orecuperare a alocatiei in trei-patru ani", spune Niculae.

Porumbul, materia prima
Fabrica utilizeaza ca materie prima principala, porumbul, aproapejumatate din acesta fiind furnizat chiar de divizia agricola aInteragro, care cultiva circa 15.000 de hectare cu aceasta planta,potrivit informatiilor anterioare ale companiei.
Ioan Niculae a anuntat in urma cu trei luni ca in contextul actualrafinaria de bioetanol reprezinta singura iesire din impas. Elspunea ca fiecare kilogram de porumb va fi valorificat.
In prezent, principalele companii care produc biodiesel pe planlocal sunt Prio Biocombustibil, filiala a grupului portughezMartifer, Rompetrol, Lukoil, Procera si Ulerom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO