Companii

NNDKP a asistat Alianţa Producătorilor de Băuturi în legătură cu crearea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, inclusiv cu privire la înfiinţarea şi acreditarea RetuRO ca administrator unic al sistemului din România

NNDKP a asistat Alianţa Producătorilor de Băuturi în...

Autor: Roxana Rosu

25.08.2022, 11:56 95

Avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) au asistat din iunie 2020 Alianţa Producătorilor de Băuturi, formată din Asociaţia Berarii României şi Asociaţia Română pentru Băuturi Răcoritoare, în legătură cu demersurile acestora pentru crearea sistemului de garanţie-returnare a ambalajelor primare nereutilizabile (SGR).

Această asistenţă a vizat inclusiv înfiinţarea şi acreditarea RetuRO SGR ca administrator unic al sistemului din România.

NNDKP a acordat asistenţă Alianţei Producătorilor de Băuturi pe parcursul ultimilor ani în toate activităţile premergătoare implementării SGR, inclusiv în toate activităţile aferente creării cadrului legislativ necesar, implicarea în dezbaterile publice organizate în procesul legislativ, înfiinţarea RetuRO SGR şi participarea la procesul de selecţie pentru desemnarea administratorului SGR organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Asistenţa a inclus, de asemenea, evaluarea tuturor riscurilor şi obligaţiilor care rezultă din prevederile legale relevante, evaluarea potenţialelor implicaţii de dreptul concurenţei şi evaluarea implicaţiilor fiscale raportat la particularităţile fluxurilor ambalajelor primare nereutilizabile.

Totodată, NNDKP a asigurat reprezentarea celor două organizaţii, în calitatea lor de acţionari RetuRO SGR, în relaţia cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Concurenţei cu privire la etapele parcurse până în acest moment privind structurarea şi operaţionalizarea sistemului SGR.

”Ţintele din domeniul politicilor de mediu impuse de Uniunea Europeană statelor membre sunt extrem de ambiţioase. În cazul României, realitatea obiectivă este că atingerea acestor ţinte va presupune o conlucrare apropiată şi transparentă între toate părţile implicate – mediul public, cel privat şi consumatori - cu un nivel de implicare greu de cuantificat în acest moment pentru fiecare dintre ele. Pentru a-şi dovedi eficienţa, SGR nu trebuie înţeles doar ca fiind responsabilitatea producătorilor şi comercianţilor, ci şi a fiecăruia dintre noi. Asta pentru a ne asigura că, într-un termen rezonabil, România se aliniază direcţiei globale privind transformarea economiei sale într-una cu adevărat circulară. SGR este un pas într-un lung şir de iniţiative necesar a fi implementate în acest sens. Suntem onoraţi că am avut oportunitatea de a contribui la acest proiect de pionierat în domeniul mediului şi mulţumim Alianţei Producătorilor de Băuturi pentru încrederea acordată”, a menţionat Roxana Ionescu, Partener şi coordonator al practicii de Dreptul Mediului, NNDKP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO