Companii

Noua fabrica Elit se va simti in business la anul

Noua fabrica Elit se va simti in business la anul

Producatorul din Alba - Iulia detine 7% din piata locala a preparatelor din carne

17.10.2007, 13:08 139

Elit Cugir, cel mai profitabil producator de preparate din carne de pe plan local, a inregistrat in primele opt luni ale acestui an o crestere de 11% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dezvoltarea afacerilor Elit fiind limitata in prima parte a anului de capacitatea de productie a fabricii din Cugir.
"Cresterea pe care o vom inregistra in ultimele trei luni ale acestui an, dupa finalizarea noii fabrici, raportata la tot restul anului nu este semnificativa. Aceasta se va vedea cel mai bine la sfarsitul anului 2008", a declarat Dorin Mateiu, presedintele si actionarul majoritar al companiei.
Firma a finalizat in august anul acesta cea de-a doua fabrica de preparate din carne la Alba - Iulia, cu o suprafata de 13.500 de metri patrati si o capacitate de productie de 100 de tone pe zi, in care a investit peste 15 milioane de euro. Prima fabrica Elit, situata in localitatea Cugir din Alba - Iulia, avea o capacitate de doar 80 de tone, ceea ce a franat anul acesta dezvoltarea companiei.
La dezvoltarea rapida a afacerilor sale, un factor important l-a constituit si zona in care companiile sale erau situate, Transilvania fiind o regiune in care multi proprietari de afaceri au decis sa investeasca. De un an, Elit beneficiaza insa si de o distributie nationala. "Aproximativ 6% din cifra de afaceri inregistrata de Elit este realizata in prezent in Bucuresti, piata pe care am intrat doar in urma cu circa un an", a spus Mateiu.
Elit Cugir a fost infiintata in 2002, an in care a fost construita prima fabrica. Acum cinci ani, fabrica avea o suprafata de aproximativ 3.000 de metri patrati, o capacitate de productie de 15 tone pe zi, 15 angajati si distributie regionala. In prezent, fabrica din Cugir are o suprafata de circa 9.000 de metri patrati, o productie de 80 de tone pe zi, peste 1.300 de angajati si distributie nationala.
Producatorul din Alba - Iulia, care detine 7% din piata locala a preparatelor din carne, potrivit lui Mateiu, a inregistrat anul trecut rezultate de 45,5 mil. de euro si un profit net de 10 mil. euro, devenind astfel cel mai profitabil jucator din industrie.
"Am ajuns la aceste performante prin munca. Simplu. Am avut o echipa buna, formata pe parcursul derularii afacerii, nu am dirijat banii in alte directii, iar tot profitul a fost directionat in fabrica si in distributie. Am construit tot timpul, am investit tot timpul. Nu am avut pauze", a explicat el.
Dorin Mateiu detine companiile Elit, Mercado, cu activitati in distributia de materie prima, Mado, specializata pe transport frigorific intern si international, ferma de porci Cirus si un lant de noua magazine proprii.
In prezent, omul de afaceri construieste un abator si o ferma de ingrasare a bovinelor, insa, incepand cu anul trecut, a inceput sa investeasca si in domeniul imobiliar, fiind unul dintre actionarii centrului comercial Mall Alba si a unui hotel care va fi construit langa terenul de golf Paul Tomita, din localitatea Pianu de Jos, Alba - Iulia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO