Companii

Noua orientare a importatorilor de materiale de construtii: materialele ecologice

Noua orientare a importatorilor de materiale de construtii: materialele ecologice

Caramizile ecologice sunt cu circa 30% mai ieftine decat cele clasice

27.07.2009, 17:25 97

Importatorii de materiale de constructii incep sa se orienteze catre materialele ecologice, printre primele de acest gen care au inceput sa-si faca simtita prezenta pe piata locala se numara caramizile din lemn, vata minerala de sticla pe baza de fibre vegetale sau vopselele naturale, colorate pe baza de oxizi minerali, scrie revista Business Construct, care apare pe 30 iulie.

Cu toate ca materiale ecologice se folosesc de mai bine de 80 de ani in statele occidentale, importatorii unor astfel de materiale spun ca piata locala a materialelor de constructie ecologice este inca la inceputuri, dar sunt increzatori in potentialul de crestere rapida al pietei. "Uniunea Europeana pune accent pe folosirea materialelor de constructie ecologice, iar in mod evident a crescut gradul de constientizare al celor din domeniu, dar si al clientilor, cu privire la necesitatea utilizarii acestor tipuri de materiale", a explicat Dana Puiu, director de marketing in cadrul Knauf Insulation.

Compania este importatorul unic pe piata locala a vatei minerale de sticla Ecose, produsa din fibre de vata minerala, unite printr-un liant extras din amidonul din plante, spre deosebire de produsul traditional care foloseste lianti extrasi din petrol. Treptat compania isi propune sa inlocuiasca definitiv vata minerala traditionala de la comercializare, in prezent fiind vandute ambele tipuri de vata minerala.

 

Materialele ecologice vin din import

"Compania comercializeaza noul produs de vata minerala de sticla cu Ecose Technology la acelasi pret ca si produsul standard, pe care il vom inlocui cat de curand", a adaugat Puiu.

Knauf Insulation importa atat vata de sticla minerala cat si vata de sticla bazaltica din Cehia si estimeaza in acest an afaceri de 9 mil. euro, cu 20% mai mult fata de anul trecut. Piata de vata minerala si cea bazaltica s-a ridicat in 2008 la maxim 60 mil. euro, pentru acest an fiind estimata o stagnare.

Un alt material de constructie ecologic prezent pe piata locala, importat din Germania, sunt caramizile din lemn. Caramizile sunt fabricate din aschii de lemn moale sau alte resturi provenite de la prelucrarea lemnului, imbinate cu rasini si cleiuri naturale, care prin presare se transforma in blocuri compacte de material, asemenea caramizilor traditionale.

Preturi mai mari pentru materialele de constructii

"Astfel de caramizi se produc de aproximativ 80 de ani in Germania, iar casa realizata este in teste si astazi. Institutul de incercari DIBT din Berlin certifica faptul ca aceste caramizi rezista chiar si peste 200 de ani", a declarat Mircea Simionescu, directorul general al Eco Domo, importatorul unic al caramizilor pe piata locala. Caramizile din lemn sunt mai ieftine decat cele traditionale, care se comercializeaza in prezent la un pret de 220-230 de lei pe metru cub. Un metru cub de caramizi de lemn se vinde si cu 40 de euro, (168 de lei, la un curs de 4,2 lei/euro - n.a.).

Vopselele naturale folosite cu precadere in statele vestice incep de asemenea sa fie prezente si pe piata locala de materiale de constructii. Materiile prime folosite la fabricarea vopselelor naturale variaza extrem de mult, de la uleiuri vegetale la saruri naturale sau chiar roci. "La producerea acestor vopsele se folosesc materii prime exclusiv naturale, regenerabile, precum uleiurile vegetale, saruri naturale, cleiuri vegetale, pigmenti minerali, var, caseina, oxizi minerali s.a. Nicio substanta sintetica nu se regaseste in compozitia vopselelor noastre", a explicat Lukacs Lehel-Elek, directorul comercial al Naturalpaint, importatorul produselor din Germania.

In ceea ce priveste preturile, vopselele ecologice costa cu maxim 20% mai mult decat alte vopsele de calitate superioara. "Nivelul preturilor la vopsele este comparabil cu preturile la vopsele de calitate superioara de pe piata cu maxim 20% mai ridicat", a precizat directorul Naturalpaint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO