Companii

Noul ambasador al Frantei: Vad ca exista mari investitii, dar mai vad ca exista si dezechilibre

Noul ambasador al Frantei: Vad ca exista mari investitii, dar mai vad ca exista si dezechilibre

Henri Paul, ambasadorul Republicii Franceze in Romania: "Cred ca viitorul Romaniei depinde mult de o crestere echilibrata intre diferite sectoare, intre diferite regiuni. Aceasta cale reprezinta resortul cresterii - nu doar cu investitii straine, ci si cu o crestere interna, cu o politica apta sa permita o dezvoltare echilibrata. Remarc totusi ca la acest moment Romania merge intr-o directie buna."

17.10.2007, 13:05 40

Intre marii investitori francezi in Romania se numara Orange (peste 1 mld. euro) Renault ( in jur de 700 mil. euro), Societe-Generale (care detine BRD), peste 800 mil. euro, Michelin, Lafarge, Carrefour, Alcatel sau Auchan. Insa mai important este faptul ca venirea marilor companii antreneaza interesul pentru Romania al intreprinderilor franceze mici si mijlocii, afirma ambasadorul, intr-un interviu pentru ZF.
Peste 4.000 de companii franceze au investit pana in prezent in Romania, iar dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana interesul companiilor franceze este in crestere.
Ambasadorul remarca insa si un alt fapt: "Marile firme frantuzesti au venit foarte repede aici. Dar eu constat ca, in realitate, si Romania exporta mai mult in Franta. Loganul, de pilda, este exportat in Franta destul de bine. Dar nu numai Loganul.
Echipamente realizate in Romania sunt folosite la fabricarea masinilor in toata Europa. Si lucrurile nu se sfarsesc aici. Vor mai fi in continuare proiecte."
Unul dintre exemplele oferite de ambasador este interesul Gase de France pentru marele proiect Nabucco - care, daca va fi realizat, ar urma sa transporte gazul caucazian in Europa, tranzitand Romania.
Insa ambasadorul spune ca doar investitiile straine nu sunt suficiente pentru ca o tara precum Romania sa se dezvolte armonios.
"Sunt de putina vreme in Romania. Ceea ce am constatat aici este o crestere economica foarte puternica in ultimii ani. Vad ca exista mari investitii, dar mai vad ca exista anume dezechilibre - de pilda in ceea ce priveste amenajarea teritoriului, in transporturi, in educatie. Cred ca viitorul Romaniei depinde mult de o crestere echilibrata intre diferite sectoare, intre diferite regiuni. Aceasta cale reprezinta resortul cresterii Romaniei - nu doar cu investitii straine, ci si cu o crestere interna, cu o politica apta sa permita o dezvoltare echilibrata. Remarc totusi ca la acest moment Romania merge intr-o directie buna", afirma ambasadorul.
Si, totusi, exista un sector care nu pare a fi destul de exploatat de marile companii frantuzesti - este vorba despre sectorul financiar-bancar.
BRD-Societe-Generale este una dintre cele mai puternice banci din Romania, dar pe piata locala nu sunt prezente, de pilda, Credit Agricole sau Credit Lyonnais.
Ambasadorul Henri Paul are o explicatie: "Sistemul financiar romanesc este deja puternic. A instala o banca noua este foarte dificil dupa parerea mea. S-ar putea mai usor cumpara o banca, dar eu nu stiu daca mai sunt inca banci de cumparat in Romania (rade - n.n.). Se poate insa investi in sectorul asigurarilor, fara discutie".
Romania si Franta au o relatie privilegiata, iar Parisul poate ajuta mult Bucurestiul pentru a avea succes in Uniunea Europeana, afirma Henri Paul.
Potrivit ambasadorului, se pot crea parteneriate puternice in domeniul agriculturii, al mediului, in privinta folosirii energiei regenerabile sau in privinta descentralizarii administrative.
"Putem ajuta Romania in atragerea de fonduri europene - sunt 30 mld. euro ce trebuie atrasi intre 2007-2013. In chestiunea agriculturii, de pilda, avem experienta necesara (Franta primeste cele mai multe fonduri pentru agricultura dintre tarile UE - n.n.) si oricum problema finantarii sectorului agricol se afla pe agenda presedintiei franceze a Uniunii care incepe in a doua jumatate a anului 2008. Romania este un candidat la absorbtia unor fonduri structurale importante. Aici Frata are un anume trecut, o buna experienta, are mijloace si poate ajuta Romania. De asemenea, problema incalzirii globale este in egala masura importanta pentru Romania si pentru Franta. Aici putem constitui un parteneriat. Dar exista destule parteneriate in cercetare, de pilda, exista teme concrete de dezvoltare a relatiilor noastre", afirma ambasadorul.
Romania va fi pentru Franta un partener si in cadrul Uniunii Europene, crede Henri Paul. El pune totusi la indoiala faptul ca intre Romania si Franta si Bulgaria, de exemplu, s-ar mai putea construi un triunghi de tipul intelegerii realizate in urma cu mai multi ani intre Franta, Germania si Polonia, si are o explicatie pentru acest lucru: "Sincer, nu cred ca intr-o Uniune Europeana cu 27 de state parteneriatele triunghiulare vor avea un viitor lung. Pentru ca, in sanul Consiliului Uniunii Europene exista aceasta institutie a majoritatii voturilor. Aceasta majoritate nu se realizeaza cu doua tari, alaturi de Frata. Este nevoie de mai mult decat trei tari pentru realizarea acestei majoritati", afirma ambasadorul.
El spune insa ca, in cadrul Consiliului Uniunii Europene si al Consiliilor Europene, Franta si Romania pot colabora foarte bine (gratie si legaturilor istorice foarte stranse) si da exemplul initiativei presedintelui Republicii, Nicolas Sarkozy, care a propus recent crearea in sanul UE a unui asa-numit "comitet al inteleptilor" care sa reflecteze la viitorul Uniunii.
"Presedintele (Nicolas Sakozy - n.n.) nu crede ca exista vechea Europa si noua Europa, tari mici si tari mari. Ne dorim parteneriate cu noii veniti in Uniune, iar presedintele Republicii a spus-o public: Pentru Franta acest lucru este extrem de important", afirma ambasadorul.
El spune ca din aceasta ratiune seful statului francez a inceput o serie de vizite in tarile din Est (la Bucuresti va veni la summit-ul NATO din aprilie viitor).
"Cred sincer ca intotdeauna trebuie sa existe un mare efort de pedagogie, de apropiere de tarile din estul Europei. Ele sunt adesea putin cunoscute, inclusiv in Franta. Presedintele Frantei va veni inclusiv la Bucuresti pentru a innoda relatii personale care sunt importante in orice parteneriat", incheie ambasadorul.

Cine este ambasadorul Frantei
August 2007 Ambasador al Republicii Franceze in Romania
2004-2007 - Director de cabinet al ministrului culturii Renaud Donnedieu de Vabres
2002-2004 - Presedinte al Institutului pentru finantarea cinematografiei si a industriilor culturale
Din 1998 - Este consilier de conturi
1994-1998 - Director pentru probleme economice, sociale si culturale pentru teritoriile de peste mari
1986-1993 - Director pentru
probleme financiare pentru regiunea Ile-de-France

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO