Companii

Noul cod fiscal: cele mai importante prevederi

Autor: Mediafax

31.08.2011, 18:48 1034

Certificatul de atestare fiscală va cuprinde nu numai obligaţiile, ci şi creanţele firmelor

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent al formaţiunii, că certificatul de atestare fiscală va cuprinde atât obligaţiile, cât şi creanţele firmei care solicită documentul respectiv, după modificarea Codului Fiscal.


Voinescu a spus că una dintre temele de discuţie la şedinţa BPN a fost modificarea Codului Fiscal.
"Decizia este luată ca persoanele juridice care au mai puţin de doi angajaţi şi o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro, şi precizez că este vorba de 54,7% din firmele din România, vor depune trimestrial şi nu lunar declaraţiile fiscale, printr-o singură declaraţie", a spus Voinescu.


Măsura a fost anunţată vineri de premierul Emil Boc, potrivit căruia circa 370.000 de firme vor beneficia de noua prevedere.
Voinescu a adăugat că altă modificare a Codului Fiscal se referă la certificatul de atestare fiscală, care ar urma să cuprindă nu numai obligaţiile, dar şi creanţele societăţii respective. Voinescu a arătat că până în prezent se întâmpla ca o firmă să aibă datorii la stat dar şi statul să aibă datorii la aceasta, iar certificatul preciza numai obligaţiile, astfel că firma nu putea participa la licitaţii.


Liderul PDL a mai spus că în BPN s-au evaluat "câteva lucruri şi propuneri" pentru a ajuta anumite firme aflate în dificultate în această perioadă. "Deocamdată sunt mai multe discuţii. PDL este preocupat de soarta acelor companii care au primit lovitura criza din plin", a spus Voinescu.

Coaliţia de guvernare a aprobat menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare pentru mai multe case

Coaliţia de guvernământ a aprobat, în şedinţa de luni, menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare pentru proprietarii mai multor case, precum şi introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a prezentat membrilor coaliţiei mai multe propuneri de modificare aCodului Fiscal, printre care menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare a proprietarilor de mai multe case şi de autoturisme cu o capacitate cilindrică peste 2.000 cmc, având în vedere că Parlamentul, printr-un amendament, a decis impozitele să fie aplicate doar până la finele anului 2011.

"Membrii coaliţiei au fost de acord cu păstrarea acestor impozite şi în 2012, considerând că este un sistem echitabil de impozitare", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa coaliţiei.

"Având în vedere limitarea în timp a aplicabilităţii prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, ca urmare a adoptării Legii nr. 88/2011, se propune menţinerea şi după data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri şi pentru mijloacele de transport", se arată în nota de fundamentare a unui proiect care aduce modificări Codului Fiscal.

În vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Coaliţia a discutat luni şi modificările privind obligativitatea depunerii declaraţiei unice, fiind de acord ca firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, adică aproximativ 370.000 de firme, să nu mai depună declaraţia unică lunar, ci trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO