Companii

Numai 6 companii au depus oferte pentru reactoarele 3 si 4 - Cernavoda

26.10.2007, 18:36 21

Doar sase din cele 37 de companii care si-au manifestat interesul pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, unul din cele mai importante proiecte energetice ale Romaniei, evaluat la 2,2 miliarde de euro.
"Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Arcelor Mittal (Romania) si RWE (Germania) sunt companiile care pana azi (25.10.2007) ora 16.00, termenul limita, au depus ofertele angajante", a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
Numarul este surprinzator de mic avand in vedere ca documentatia pentru alcatuirea ofertelor angajante a fost cumparata de 37 de firme.
"De la inceput am zis ca ne dorim in faza de negocieri doar grupuri energetice foarte mari care au activitati de productie sau mari consumatori. Este un rezultat foarte bun si nu voi comenta asupra celor eliminati. Este foarte posibil ca acesta sa fie grupul final cu care vom realiza lucrarea, dar pana la acel moment mai sunt mult etape de trecut", a mai spus Chirica.
Procesul de selectie a investitorilor pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 va continua prin etapa de analiza a ofertelor primite de catre Comisia de negociere, urmand ca pana la finele lunii noiembrie sa se comunice rezultatul selectiei.
Proiectul vizeaza constructia a doua reactoare nucleare de cate 700 MW fiecare care vor produce individual aproximativ 5,2 TWh anual, adica aproximativ 9% din productia anuala actuala a Romaniei. Pretul pe MWh, care este prezentat in studiul de fezabilitate pentru cele doua reactoare, este de 28,2-32,5 euro/MWh. Lucrarile de constructie la grupurile 3 si 4 ar putea incepe anul viitor, iar punerea in functiune a unitatilor este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Nuclearelectrica este unul dintre cei mai ieftini producatori de energie din Romania, cumuland in acest moment aproximativ 18% din productia realizata la nivel local dupa punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO