Companii

O firma din Insulele Virgine la Rafinaria Astra

20.02.2003, 00:00 89

Compania Kreyton Limited inregistrata in Insulele Virgine Britanice, tara cunoscuta drept un paradis fiscal, a lansat ieri la Bursa de Valori Bucuresti o oferta publica de cumparare pentru 23,4% din actiunile Rafinariei Astra Ploiesti.
Kreyton detine deja un pachet de 9,99% din actiuni pe care le-a cumparat anului trecut de la grupul Interagro, al omului de afacri Ioan Niculae, in cadrul unor tranzactii speciale la Bursa. Daca oferta va avea succes, detinerea Kreyton ar depasi cu putin o treime din actiuni, adica va asigura companiei pachetul de control. Pretul oferit de Kreyton pentru o actiune a rafinariei, cu valoarea nominala de 1.000 de lei, este de 600 lei/actiune. Valoarea totala a ofertei este de 132 miliarde de lei (4 milioane de dolari).
Brokerii nu stiu cine se afla in spatele companiei, prospectul de oferta precizeaza doar ca societatea are capitalul impartit in actiuni la purtator. Potrivit unor surse din piata bursiera, citate de Mediafax, Kreyton Limited a finantat importuri de petrol contractate de rafinarie, iar preluarea pachetului a fost negociata cu Interagro pentru stingerea unor datorii.
Oferta precizeaza ca Kreyton va prelua obligatiile asumate de Interagro in contractul de privatizare in cazul in care aceasta in care InterAgro isi va vinde actiunile. Aceleasi surse au adaugat ca intentia Kreyton este de a deveni, in timp, actionar majoritar al rafinariei. Oferta publica este intermediata de societatea de brokeraj European Securities si se deruleaza pana la data de 10 martie.
Pentru a depasi pragul de 10% din actiunile unei companii, un actionar trebuie sa lanseze o oferta publica de cumparare. La fel se intampla si atunci cand detinerea depaseste 33%. Acest lucru inseamna ca daca Kreyton va reusi sa atraga toate actiunile care si-a propus sa le cumpere, va putea cumpara cumpara actiuni de pe piata pana va atinge o detinere de 49,9% din actiuni.
Rafinaria Astra a fost achizitionata in 1997 de grupul de firme Interagro, principalii actionari fiind Asirom Bucuresti, detinuta de asemenea de Interagro, cu 35,53% din capital, Interagro Bucuresti - 15,7%, fondul de investitii Broadhurst - 21,32%, Kreyton - 9,99% si o persoana fizica Crestin Vasile- 9,4% din capitalul social. 
Titlurile emise de rafinaria Astra Romana, tranzactionate la Categoria I a Bursei, erau ieri de 640 lei/actiune, in crestere cu 1,6% fata de ziua anterioara. (vlad.nicolaescu@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO