Companii

O „semnătură lipsă“ ce relansează afacerea cu energie ieftină

Autor: Roxana Petrescu

16.11.2011, 00:03 376

În total şapte companii au cerut anularea acestor avize pentru a-şi recâştiga porţia de energie ieftină, dar numai Energy Holding a reuşit.Energy Holding câştigă acest lucru pe ideea că preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, nu a semnat avizul de existenţă a cazului de forţă majoră.

În plină secetă, Hidroelectrica, firma care livrează cel mai ieftin curent electric din România, cere CCIR avize de forţă majoră pentru toate cele 41 de contracte directe de vânzare a energiei.CCIR dă aceste avize, iar din acel moment, 27 septembrie, Hidroelectrica activează clauza de forţă majoră din contracte şi taie livrările de curent ieftin către toate companiile cu care lucra.Fără activarea acestei clauze, Hidroelectrica era obligată să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, fiind astfel condamnată la pierderi majore din cauza scăderii producţiei de energie.

De cealaltă parte, abonaţii Hidroelectrica la energia ieftină se află într-o situaţie extrem de neplăcută, pentru că la rândul lor au contracte de onorat şi nu se mai pot baza pe priza cuplată la Hidroelectrica.

Mai mulţi se întorc spre CCIR şi cer anularea avizelor. Doar unu singur reuşeşte: Energy Holding, consiliat de avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Miza este energie în valoare de zeci de milioane de euro, Energy Holding fiind compania cu al doilea cel mai mare contract de achiziţie de energie hidro ieftină după Alro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO