Companii

Oboseala cronica, o boala enigmatica

27.03.2003, 00:00 21

Oboseala cronica este in general un motiv de persiflare, insa medicul Leonard Jason, director al Center for Community Research la DePaul University in Chicago si membru al comitetului consultativ federal pentru sindromul oboselii cronice, citat de HealthScoutnews, nu este de aceeasi parere.
Doctorul Jason avertizeaza ca sindromul oboselii cronice este o maladie severa, mai ales avand in vedere ca nu se pot stabili cauzele declansarii si deoarece nu exista metode de tratament cu eficienta semnificativa.
Implicatiile sociale ale bolii sunt, de asemenea, un alt factor important, intrucat bolnavii sunt deseori nevoiti sa renunte la studii, isi pierd locurile de munca si reusesc dificil sa-si stabileasca relatii cu cei din jur.
Problema principala nu este, totusi, excesul de somn, ci faptul ca sindromul este acompaniat de o serie de alte manifestari, dintre cele mai neplacute, printre care dureri musculare puternice, dureri ale articulatiilor, migrene si inflamare a ganglionilor limfatici.
Gama larga de simptome face mult mai greu de diagnosticat sindromul oboselii cronice, iar specialistii nu dispun de un set clar de criterii in functie de care sa poata stabili daca este vorba de un pacient suferind de aceasta maladie, fiind obligati sa puna diagnosticul prin excludere, mai subliniaza Leonard Jason.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels