Companii

Omilos: ERA Iasi va fi cel mai mare parc de retail din provincie, in care vom atrage si vizitatori din Chisinau

Omilos: ERA Iasi va fi cel mai mare parc de retail din provincie, in care vom atrage si vizitatori din Chisinau

Nicolae Danciu, directorul Omilos Group: Cu certitudine vor fi si alte proiecte ERA Shopping Park, dar este foarte putin probabil sa mai fie de aceleasi dimensiuni. Piata s-a cam ocupat si n-o sa fim naivi sa credem ca putem face bani acolo unde nu putem face. Din dorinta de a face totul la 'mega' dimensiuni, localitatile de 15.000-20.000 de locuitori au fost complet uitate, ignorandu-se faptul ca si aici sunt necesare magazine moderne de proximitate.

17.06.2008, 20:26 103

Nicolae Danciu, directorul companiei de dezvoltare imobiliara Omilos Group, implicata in realizarea a doua parcuri de retail de mari dimensiuni in Iasi si Oradea, apreciaza ca proiectul din nordul Moldovei va fi pentru o buna perioada cea mai mare dezvoltare de acest fel din afara Bucurestiului, printre chiriasi numarandu-se Carrefour, Praktiker, Mobexpert sau Media Galaxy. Omilos are actionariat cipriot.
"Proiectul se dezvolta continuu, inclusiv conceptual, astfel ca, spre exemplu, mallul din cadrul proiectului, care trebuia sa aiba o suprafata de 35.000 de metri patrati, se va intinde pe 70.000 de metri patrati construiti. Pe de alta parte, pana la sfarsitul lunii iulie speram sa incheiem contractul cu un jucator international de mare reputatie, prin care am putea atrage vizitatori chiar si din Chisinau", a declarat Danciu.
Prima faza a proiectului ERA Shopping Park, situat in cartierul Pacurari din Iasi, va fi livrata in luna septembrie a acestui an si va cuprinde un hipermarket Carrefour, o unitate Praktiker, un magazin Altex si o galerie comerciala. Cea de-a doua etapa este prevazuta pentru toamna anului viitor si va cuprinde o unitate Media Galaxy, un magazin Mobexpert si alte doua unitati de cate 1.500 mp fiecare.
Ultima etapa va fi finalizata in primavara anului 2010 si va cuprinde mallul si, pe un teren de patru hectare, potrivit unor surse din piata imobiliara, ar putea fi deschisa o unitate a retailerului IKEA.
"Proiectul este finantat printr-un credit sindicalizat de 80 de milioane de euro cu perspectiva de majorare, obtinut de la Banca Romaneasca, National Bank of Greece, Bank of Cyprus si EFG", a adaugat Danciu.
Pe segmentul parcurilor de retail din provincie Omilos intra in competitie cu dezvoltatori precum BelRom sau RED Management Capital, ale caror proiecte de acest gen nu depasesc 80.000 de metri patrati.
Prima etapa a proiectului din Iasi este inchiriata in proportie de 100%, Omilos avand in dezvoltare si un al doilea proiect, la Oradea, de dimensiuni ceva mai mici, care implica o investitie de 80 mil. euro si va cuprinde, intr-o prima etapa, un hipermarket Carrefour, o unitate Bricostore, un Media Galaxy si o galerie comerciala.
"Cu certitudine vor fi si alte proiecte ERA Shopping Park, dar este foarte putin probabil sa mai fie de aceleasi dimensiuni. Piata s-a cam ocupat si n-o sa fim naivi sa credem ca putem face bani acolo unde nu putem face", afirma Danciu, care spune ca firma pe care o conduce va intra pe segmentul rezidential si ar putea ataca si pietele comerciale din orasele de mici dimensiuni.
"Din dorinta de a face totul la 'mega' dimensiuni, localitatile de 15.000-20.000 de locuitori au fost complet uitate, ignorandu-se faptul ca si aici sunt necesare magazine moderne de proximitate", apreciaza directorul Omilos.
Planurile companiei pentru cele doua proiecte aflate in dezvoltare prevad vanzarea proprietatilor in functie de oportunitati, capitalul firmei fiind provenit de la un fond specializat pe piete emergente, care ar putea ceda catre un alt fond sau un manager de centre comerciale specializat.
Omilos cuprinde in prezent o echipa formata din 16 oameni si vizeaza atingerea unui numar de 25 de angajati, in conditiile in care o buna parte din servicii sunt externalizate.
Nicolae Danciu a fost pana in urma cu un an si jumatate director de dezvoltare in cadrul retailerului Carrefour, iar din pozitia de director al Omilos este si partener la profitul companiei.
Orasele in care compania este prezenta sunt deosebit de competitive pe segmentul comercial, tinand cont ca la Iasi sunt deja realizate trei proiecte - Iulius Mall, Moldova Mall si Felicia Shopping Center -, in timp ce la Oradea pana la sfarsitul anului va fi deschis primul proiect Tiago Mall, care se va alatura centrului comercial Lotus Market.
"In urmatorii doi ani putem accesa fonduri de 300 de milioane de euro din partea actionarilor", declara Danciu, care spune ca activitatea pe segmentul de retail va fi continuata doar in conditiile in care piata o va permite.
Piata centrelor comerciale cunoaste o dezvoltare deosebita in toate zonele tarii, in urmatorii ani urmand a se ajunge la un stoc de aproximativ 100 de centre comerciale in toate orasele mari din tara, peste 20 dintre acestea avand programata deschiderea in acest an.
In ceea ce priveste parcurile de retail, cel mai mare proiect de acest gen la nivel national este cel din Baneasa, care cuprinde la randul sau un hipermarket Carrefour, un magazin de mobilier Mobexpert, o unitate IKEA, Bricostore, Flanco si Media Galaxy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO