Companii

Omul de afaceri libanez Mounir Halawani a iesit din afacerea Agroalim cu cateva zeci de milioane de euro profit

01.04.2009, 16:48 1131

Omul de afaceri de origine libaneza Mounir Halawani a iesit din actionariatul grupului Agroalim pe care l-a fondat in anul 1991, dupa ce a dus afacerile acestuia la 65 mil. euro.

Grupul american Smithfield a anuntat ca a devenit unicul proprietar al Agroalim Group, format din Agroalim Distribution si Agroalim Logistic, dupa ce a achizitionat in luna martie restul de actiuni ale grupului (37,5%).
Pachetul de actiuni, a carui valoare nu a fost comunicata, era detinut anterior de Halawani, care a intrat in parteneriat cu Smithfield inca din anul 2005, cand a vandut americanilor 50% din grupul Agroalim.
La acea data, grupul rula afaceri anuale in jurul a 30 de milioane de euro. In anul 2006, Smithfield a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze restul actiunilor detinute de Halawani la Agroalim pana in anul 2009.
Mounir Halawani, care a incasat cateva zeci de milioane de euro din tranzactiile incheiate cu Smithfield, potrivit estimarilor ZF, a demarat afacerea Agroalim ca importator de alimente de baza.
El a dezvoltat relatii comerciale intre Romania si tarile din Orientul Mijlociu inca din perioada regimului comunist, cand Romania se numara printre cele mai mari piete exportatoare de produse de origine animala.
Halawani nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Anul trecut, cifra de afaceri a Agroalim Group a ajuns la 237 milioane de lei (65 milioane de euro), in crestere cu 30% fata de valoarea raportata in 2007, potrivit datelor furnizate de Smithfield. Agroalim Distribution a avut afaceri de 62,7 mil. euro in 2008, in timp ce divizia de logistica Agroalim Logistic a realizat o cifra de afaceri 1,6 mil. euro.
Grupul, care are 400 de angajati, 9 depozite si o flota de 200 de camioane, livreaza anual aproximativ 40.000 de tone de produse alimentare si se numara printre cei mai mari trei distribuitori de produse congelate si refrigerate de pe piata romaneasca, alaturi de companiile detinute de investitori locali Macromex si Whiteland.
Prin preluarea integrala a Agroalim Group, Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, detine o structura integrata a afacerilor la nivel local, care cuprinde activitati de procesare, productie, depozitare si distributie.
Smithfield are afaceri de peste 150 mil. euro in Romania, fiind cel mai mare producator local de carne de porc.
"Achizitia grupului Agroalim reprezinta expresia angajamentului nostru pe termen lung fata de Romania, pe care o consideram una dintre cele mai importante piete din Europa", a declarat Morten Jensen, managerul general al Smithfield Prod.
El a mai precizat ca recenta achizitie a pachetului de 37,5% din Agroalim Group nu va aduce schimbari in managementul companiei sau in operatiunile sale de business.
Gigantul american Smithfield a intrat pe piata locala in anul 2004 prin achizitia combinatului Comtim din Timisoara. Toate companiile controlate de Smithfield in Romania au rulat afaceri de peste 150 mil. euro in 2007, potrivit informatiilor raportate la Ministerul de Finante.
Grupul are peste 58.000 de angajati la nivel global, iar in Romania investitiile totale realizate in compania cu activitati de productie Smithfield Ferme sunt estimate la 600 de milioane de dolari, potrivit datelor companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO