Companii

Ovidiu Bocaniciu, Reinert: Vrem sa ajungem in top 5

Ovidiu Bocaniciu, Reinert: Vrem sa ajungem in top 5

Ovidiu Bocaniciu, directorul general al Reinert Romania

18.07.2006, 18:50 124

Directorul general al producatorului de mezeluri Reinert spune ca inainte de a demara productia compania trebuie sa aiba parteneriate functionale in distributie, logistica, promovare si marketing.
Reinert este prima companie straina care a decis sa deruleze o investitie greenfield in domeniul procesarii carnii. Producatorul german a alocat peste 15 mil. euro pentru constructia unei fabrici de mezeluri la Feldioara, langa Brasov.
"Am incheiat parteneriate importante, in sectoarele cheie ale dezvoltarii business-ului in Romania: distributie si logistica, promovare si marketing. E bine sa avem parteneriate functionale inainte de a demara activitatea, pentru ca acest lucru ne ajuta sa evitam necunoscutele ce apar din cauza lipsei de comunicare", declara directorul general.
Bocaniciu spune ca pe partea de distributie si logistica s-a decis colaborarea cu un partener extern.
"Am semnat deja contractul cu Whiteland pentru distributie si vom beneficia de experienta lor in acest domeniu", a precizat el. Bocaniciu a mai spus ca alte doua contracte, cu o companie de publicitate si una de media, au fost semnate in ultima perioada.
Colaborarea cu Whiteland le va asigura germanilor distributia nationala, piata romaneasca fiind principalul focus al companiei germane. "Vom merge pe tot ceea ce inseamna retail, traditional sau modern. Chiar daca piata se muta catre retelele internationale de key-account, magazinele traditionale nu vor disparea", este de parere Bocaniciu. "Vrem sa ajungem intre primii cinci producatori de mezeluri din Romania si sa avem o cota de piata de 8-10% pana in 2009", spune el.
Reinert va produce la Brasov mezeluri traditionale romanesti, dar si specialitati germane, toate sub brandul Reinert. Capacitatea de productie a fabricii va fi de 12.000 de tone pe an.
"In 2009, daca piata va fi suficient de dezvoltata, vom dubla capacitatea de productie. Fabrica este construita modular astfel incat sa putem face extinderea intr-un timp cat mai scurt", adauga Bocaniciu.
Ovidiu Bocaniciu a lucrat zece ani in cadrul Coca-Cola (incepand din 1992), jumatate din timp in Romania si cealalta jumatate in Republica Moldova si Rusia, pe pozitii de top management.
Bocaniciu povesteste ca Reinert a decis sa investeasca in Romania inca din 2004, insa abia in martie 2005 a perfectat achizitia terenului, iar in toamna anului trecut a inceput constructia fabricii.
"Investitia de la zero iti da posibilitatea sa creezi fluxurile tehnologice pe care ti le doresti. In plus, nu exista problema diferentelor culturale pe care le implica de obicei orice achizitie, diferente care trebuie ajustate din mers. E mai usor sa formezi o echipa noua", spune Bocaniciu.
La sfarsitul anului trecut, Reinert a inceput procesul de recrutare pentru echipa de management din Romania. "Majoritatea directorilor sunt romani, doar directorul de productie este de origine elvetiana. Ceilalti sunt manageri romani, care au lucrat in industria bunurilor de larg consum, fara a avea legaturi directe cu industria carnii", spune el.
Potrivit directorului general al Reinert, compania va incepe angajarile in productie in luna august. "Pana la sfarsitul anului estimam sa avem circa 110 angajati in productie", precizeaza Bocaniciu.
Fabrica Reinert de la Brasov va incepe sa produca in septembrie, iar la sfarsitul lunii octombrie va incepe distributia.
"Pentru noi va fi o provocare, pentru ca intram pe o piata bine formata deja, insa nu cred ca vom avea vreo problema in a ne integra", spune Bocaniciu.
Anul trecut, piata produselor procesate din carne de porc s-a ridicat la 600 mil. euro. Principalii jucatori sunt: Cristim, Aldis, Angst si Caroli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO