Companii

Ovidiu Wencz, Campofrio: Fabrica de la Tulcea ar putea fi inchisa anul viitor

Ovidiu Wencz, Campofrio: Fabrica de la Tulcea ar putea fi inchisa anul viitor

Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio: "La fiecare 1.000 de euro investiti in aceasta fabrica, 700 de euro sunt directionati catre reconstructia cladirii iar doar 300 de euro in productie, in timp ce Campofrio are in primul rand nevoie sa isi extinda capacitatea de productie."

11.08.2008, 14:42 116

"Fabrica de la Tulcea necesita investitii de 11 milioane de euro pentru a putea indeplini normele cerute de Uniunea Europeana, iar in lipsa acestor investitii unitatea de productie mai are aviz de functionare pana la 31 decembrie 2009", a declarat Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio.
Potrivit lui Wencz, fabrica de la Tulcea se afla pana la sfarsitul anului viitor intr-o perioada de tranzitie, oferita de Uniunea Europeana producatorilor de alimente pentru a putea aduce unitatile de productie la standardele europene.
"Am de ales intre a face o investitie de 11 milioane de euro in fabrica de la Tulcea, a face o investitie greenfield de 20 de milioane de euro pe terenul pe care il avem sau sa achizitionam o alta fabrica", spune Wencz.
Fiecare optiune are insa si dezavantaje. Unitatea de productie de la Tulcea este o fabrica veche care functioneaza la capacitate maxima in prezent, la circa 11.000 de tone de mezeluri pe an.
"La fiecare 1.000 de euro investiti in aceasta fabrica, 700 de euro sunt directionati catre reconstructia cladirii iar doar 300 de euro in productie, in timp ce Campofrio are in primul rand nevoie sa isi extinda capacitatea de productie", explica directorul general al companiei.
Reprezentantii Campofrio au anuntat la inceputul anului trecut ca intentioneaza sa investeasca in constructia unei a doua fabrici in zona Buftea - Crevedia, in apropiere de Bucuresti. Aceasta urma sa aiba o suprafata totala de 8.000 de metri patrati si o capacitate de productie de 22.000 de tone anual, adica o medie de 100 de tone pe zi. Constructia fabricii de aproximativ 20 mil. euro trebuia sa inceapa in martie-aprilie anul trecut, urmand ca la jumatatea acestui an sa devina operationala.
Proiectul a fost insa amanat de companie pe motive birocratice pentru 2008. Daca constructia va fi demarata insa in cea de-a doua jumatate a acestui an, noua fabrica va deveni operationala peste un an si jumatate. Aceasta inseamna ca pentru cateva luni Campofrio va ramane fara capacitate de productie, in conditiile in care fabrica de la Tulcea va fi oprita la sfarsitul anului viitor.
In ceea ce priveste achizitia unitatii de productie a unui alt jucator, aceasta implica, pe langa pretul achizitiei, si investitii in utilaje deoarece portofoliul Campofrio este structurat in proportie de 90-95% pe productia de preparate din carne fiert-afumate si doar 5-10% pe preparatele crud-uscate, iar aceste procente difera in cadrul fiecarui producator.
"In urma fuziunii dintre Smithfield si Campofrio la nivel european, cele doua companii asteapta aprobarea Consiliului Concurentei spaniol. Dupa primirea acestei autorizatii se va decide noul CEO pe Europa, si abia atunci se va putea lua o decizie cu privire la situatia din Romania", afirma reprezentantul Campofrio.
Pentru a putea acoperi macar partial lipsa volumelor necesare, filiala locala a gigantului spaniol a inceput sa importe de aproximativ o luna produse fabricate de Campofrio in Spania.
"Am inceput sa importam o gama de produse feliate si alte trei-patru produse generale. Deocamdata testam piata pentru a vedea pe care dintre ele le vom pastra, iar daca totul va merge bine exista posibilitatea permanentizarii acestor comenzi din Spania", explica el.
Potrivit lui Wencz, importurile reprezinta aproximativ 10-15% din cifra de afaceri a companiei, adica intre 3,5 si 5 milioane de euro si o solutie pana cand Campofrio va rezolva problema infrastructurii de productie locala.
In acelasi timp, producatorul din Capitala a incheiat un parteneriat cu Reinert prin intermediul caruia acesta va furniza catre Campofrio intre 1.000 si 2.000 de tone de preparate din carne pe an, adica aproximativ 10-12 produse, atat crud-uscate cat si fiert-afumate.
"In timp ce fabrica de la Tulcea produce la capacitate maxima, Reinert are la Brasov o productie mica fata de capacitatea totala a fabricii. In prezent, suntem in stadiul in care cei de la Reinert dezvolta produsele dupa parametrii de calitate-pret pe care noi i-am cerut iar departamentul de marketing al Campofrio evalueaza daca acestea se potrivesc cerintelor noastre sau nu", spune Wencz.
Reprezentantul Campofrio nu a dezvaluit cand vor aparea aceste produse pe rafturile magazinelor.
Tabco-Campofrio detine o fabrica de preparate din carne la Tulcea, doua ferme de porcine in localitatile Sibioara si Cogealac din judetul Constanta, un depozit in apropiere de Bucuresti si un teren de cel putin 8.000 de metri patrati in Buftea.
Producatorul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 34 de milioane de euro si un EBITDA de 4,2 milioane de euro. In timp ce afacerile locale ale Campofrio au stagnat anul trecut, marja de profit a crescut in 2007 la aproape 12%, de la 8-9% cat a fost in urma cu doi ani.
"Anul acesta, in conditiile capacitatii limitate de productie, a scumpirii materiei prime si a costurilor nu vom inregistra o crestere mare a vanzarilor in volum iar profitul va fi sub cel din 2007", declara directorul general al Tabco-Campofrio.
Principalii competitori ai Campofrio pe plan local sunt CrisTim, Aldis, Angst, Caroli si Elit Cugir. Piata preparatelor din carne este estimata la peste un miliard de euro si are un ritm de crestere anual intre 10 si 15%.
Consumul anual de preparate din carne pe cap de locuitor din Romania este de aproximativ 15 kilograme pe cap de locuitor, la aproape jumatate din media europeana de consum, de 25-30 de kilograme, potrivit Asociatiei Romane a Carnii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO