Companii

Paradoxul vegetarienilor din România: mănâncă soia modificată genetic din Brazilia, în timp ce fermierii români se luptă cu interdicţiile UE. Ce spune Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu

Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu.

Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu.

Autor: Florentina Niţu

28.03.2023, 00:06 156

Uniunea Europeană importă în jur de 30 de milioane de tone de soia, modificată genetic, din Brazilia, Argentina, Canada şi SUA, pe care o transformă în şrot, folosit în producţia de furaje cu care sunt hrănite anima­lele, iar majoritatea cetăţenilor consu­mă carne sau alte alimente cu organis­me modificate genetic, asupra cărora s-a intervenit pentru creşterea rezis­ten­ţei sau creşterea productivităţii, de exemplu. Însă, statele membre UE nu au voie să producă astfel, iar fermierii consideră că este nedrept, mai ales că această cultură are un potenţial ridicat de dezvoltare, iar cererea este în creştere.

„O cultură foarte importantă, care trebuie să crească la nivel de suprafaţă este soia, dar, din nou, România are o problemă, la fel ca alte state UE. Im­portăm în jur de 30 de milioane de to­ne de şrot de soia din Brazilia, Argen­tina, Canada şi SUA, modificat gene­tic, fa­cem furaje şi hrănim puii, porcii, tauri­nele, iar carnea o consumăm. De ce noi fermierii din Europa nu avem voie să cultivăm acea soia modificată genetic, care este un furnizor de pro­teină şi un fertilizant al soiului?“, a a­fir­mat Vasile Lungu, proprietarul gru­pului de firme Domeniile Lungu, în cadrul conferinţei România irigabilă, un proiect al ZF sus­ţinut de Banca Tran­silvania, care a avut loc recent la Iaşi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO