Companii

Patronul RTC Holding incearca sa preia Flaro Sibiu

11.10.2005, 19:12 181

Radu Octavian, proprietarul grupului de papetarie RTC Holding, va lansa o oferta publica de preluare a actiunilor producatorului sibian de birotica Flaro. Oferta pentru preluarea Flaro, companie cu o cifra de afaceri anuala de peste

5 milioane de euro si 800 de angajati, va fi facuta de o firma detinuta de Radu Octavian, cu sediul in Cipru.

Flaro Sibiu (fosta Flacara Rosie din perioada comunista) dateaza din 1922, fiind cel mai cunoscut producator de birotica al Romaniei. In prezent, compania are capital integral privat si este listata la bursa electronica Rasdaq.

Oferta publica de preluare a Flaro Sibiu vine din partea companiei Foliteck Limited din Cipru, companie detinuta integral de Radu Octavian, care este fondatorul RTC Holding.

Radu Octavian nu a putut fi contactat ieri pana la inchiderea editiei pentru a da detalii suplimentare vizavi de oferta de preluare a Flaro Sibiu.

Preluarea Flaro de catre RTC Holding ar fi ultima dintr-o serie de mai multe achizitii strategice realizate in ultimele luni de RTC. Luna trecuta, RTC Holding a anuntat cumpararea companiilor din do-meniul IT din Cluj Best Computers, Best Distribution si Sistec, iar luna aceasta a celui mai mare retailer de carte din Republica Moldova, Pro Noi.

In ceea ce priveste Flaro, Foliteck Limited intentioneaza sa achizitioneze toate cele 440.838 de actiuni ale companiei, la un pret de 10 RON pe actiune, aceasta insemnand o valoare de 4,4 mil. RON (1,1 mil. euro). In realitate, valoarea ofertei este mai mica pentru ca Radu Octavian, in calitate de persoana fizica, este deja actionar al Flaro, cu un pachet 16,24%, iar sotia acestuia, Anca Otilia Radu, detine de asemenea un pachet de 15,78% din Flaro.

Pretul mediu de tranzactionare al actiunilor Flaro pe Rasdaq este de 5,1 lei noi pe actiune.

Flaro produce pe langa articole de birotica si produse de mercerie, uz gospodaresc, componente pentru industria textila si electrotehnica. Ponderea domeniului birotica in cifra de afaceri totala a Flaro este de circa 15%.

Potrvit detaliilor din anuntul preliminar privind oferta de preluare, firma cipriota nu va schimba domeniul de activitate al Flaro dupa preluare "decat daca va fi necesar pentru bunul mers al activitatii societatii si pentru atingerea obiectivelor strategice". Totodata, ofertantii anunta ca obiective eficientizarea activitatii Flaro prin investitii si cresterea exporturilor. Intermediarul ofertei este BRD Securities, divizia de brokeraj a BRD Groupe Societe Generale.

Flaro este furnizor pentru firme romanesti si internationale cum ar fi Kuhnke Production Romania, Vimar SpA (Italia), Saacke GmbH (Germania), Siemens AG, Harting Electric GmbH&Co. KG (Germania).

Potrivit ultimelor rapoarte publicate de Flaro pe Rasdaq, indicatorii financiari au avut un trend crescator. Astfel, Flaro a realizat pe primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 106,5 miliarde de lei (2,9 mil. euro), in crestere cu circa 40% fata de 75,8 miliarde de lei (1,9 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul, in prima jumatate a anului, a fost de 8 miliarde de lei (218.000 euro), fata de 2,6 miliarde de lei (64.000 euro) in perioada similara a anului trecut.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri cu capital romanesc, incluzand peste 50 de firme din domeniile de birotica-papetarie, cargo-curierat si retail-produse media. Potrivit lui Radu Octavian, grupul are o cifra de afaceri totala de circa 180-200 de milioane de euro.

Tot saptamana aceasta, RTC a anuntat ca a cumparat cel mai mare distribuitor de carte din Republica Moldova, compania Pro Noi. Cu o retea de 18 librarii, Pro Noi are o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro anual si detine o cota de 70% din distributia de carte romaneasca din Republica Moldova.

Ieri, grupul RTC a anuntat ca a finalizat achizitionarea producatorului de calculatoare Sistec din Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO